PARTY RADIJA YAMMAT FM KOD TUCMANA

!!! (CHK CHK CHK) Funk tretiraju poput punka, a punk izvode poput funka

 Tomislav Sporiš, Niko Goga

Radio Yammat FM, nakon "Laube" upogonio je još jedan koncertni prostor, ovaj put gotovo pa zaboravljeni plesnjak "Tucman", ujedno i fiskulturnu dvoranu društva "Sokol" u kojem je još moj deda trenirao boks. Mana "Tucmana" je što ima samo jedan i to uski ulaz/izlaz i što nema ventilaciju/klimu da bi zaživio kao pravi klub ili dvorana za cca 1000 ljudi, osim za povremene slučajeve u hladnijim mjesecima, ali akustika samog prostora je zadivljujuća. Već dugo u nekom zavorenom rpsotoru na nečijem koncertu nisam čuo tako pun, iskirčav, nabrijan, a perfektno čist zvuk.

Naravno, bit će da je to i do samoga benda i njihovog ton majstora, a i glazbe kakvu izvode !!! (Chk Chk Chk). Bili su već u Zagrebu, uključivši i INmusic, ali ovaj nastup je bio još tvrđi pa se u najžešćim skladbama, posebice onim dužima kad bi gitarist Mario Andreoni uzeo bas, a basist Tyler Pope gitaru, moglo konstatirati da su !!! (Chk Chk Chk) početna slova funka i punka; kao da funk tretiraju poput punka, a punk izvode poput funka. Pjevač Nic Offer simpatično neurotičan, tek povremeno ne baš usklađen s crnoputom pjevačicom Shannon Funchess, bubnjar Paul Quattrone izvrstan, a proćelavi očalinko za synthom, koji pokušava plesati kao likovi u spotu "Praise You" Fatboy Slima, neodoljiv primjer štrebera kojem baš i nije išlo na plesnom podiju, ali je zauzvrat dobio gažu na pozornici.

Geneza njihove ekstatične plesne glazbe, izvedene s rock instrumentarijem, najviše počiva na nasljeđu njujorških Talking Headsa i Tom Tom Cluba, The Contortionsa i Materiala, donekle i na nekim plesnijim post-punk odjecima iz Velike Britanije iz kasnih 70-ih i ranih 80-ih poput A Certain Ratio i Gang Of Four, a jasno je i da su !!! (Chk Chk Chk) srodnici pa i suvremenici njujorških sastava poput LCD Soundsystema, Radio 4 i The Rapture.

Nažalost, to što rade i kako izvode !!! (Chk Chk Chk), izuzetak je u derivatima plesne glazbe, smješten na ekvidistanci između disca i post-punka, inficiran s oba svijeta koja su pogotovo u New Yorku kasnih 70-ih bili mnogo bliže nego što se iz naše, zagrebačke perspektive to tada ili tijekom 80-ih doimalo i bez obzira što su nam 1982. s nekim sličnim idejama došli Talking Heads, a godinu dana ranije Gang Of Four.

Nastup !!! (Chk Chk Chk) u "Tucmanu" niti veličinom, ali i zbog toga što je danas popularna glazba jako disperzirana, a i koncertna ponuda u Zagrebu i Hrvatskoj ipak znatno bogatija nego ranih 80-ih, neće zadobiti magnitudu spomenutih legendarnih koncerata, no dodirnih točaka je bilo, kako stilskih, tako i sadržajnih. Sjajna je to fuzija i dance i rock glazbe, u najširem smislu tih žanrova ili pojmova, a na kakvu ne nalijećemo baš često, pogotovo ne uživo. Kako sam i najaviuo, tako je na koncu i ispalo. Pravi punky-disco party!!!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:41