Počinje 13. Zagreb Jazz Festival

Christian Sands nominiran za nagradu Grammy, nastupa u Zagrebu: ‘Muzika je uvijek bila dio mojeg života‘

Christian Sands

 Anna Webber/
U Veliku dvoranu Lisinski dolazi jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band

Trio predvođen američkim jazz pijanistom i skladateljem Christianom Sandsom večeras otvara trinaesti po redu Zagreb Jazz Festival. Koncert u Maloj dvorani Lisinski počinje u 20 sati, a na pozornici će mu se pridružiti Phil Norris na kontrabasu i Ryan Sands na bubnjevima.

Nakon što je diplomirao, Sands se pridružio Inside Straightu, jednom od bendova basista Christiana McBridea s kojim je poduzeo međunarodne turneje. Kroz tu suradnju upoznala ga je i hrvatska publika. Naime, s McBrideom je 2012. nastupio na Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju, a 2014. na Zagreb Jazz Festivalu.

Osim toga surađivao je s Gregoryjem Porterom, Geri Allen, Esperanzom Spalding i mnogima drugima, svirajući Međunarodni dan jazza na Kubi te na svjetski poznatim jazz festivalima kao što su North Sea, Monterey, Newport, Montreux među ostalima. Njegov deveti album, "Be Water", objavljen je 2020. godine i nominiran je za nagradu Grammy u kategoriji najbolje instrumentalne skladbe za pjesmu "Be Water II". Za glazbu na ovom zadivljujućem albumu Sands je crpio nadahnuće iz mirnoće i moći vode i razmišljanja o mogućnostima koje nudi odjek njezine fluidnosti i fleksibilnosti.

Christian Sands rođen je 22. svibnja 1989. Odrastao je u New Havenu, Connecticut, a kasnije se preselio u obližnji grad Orange. Glazba je oduvijek bila sastavni dio njegovog života.

Klavir je počeo svirati vrlo mlad, a na satove je išao od četvrte godine. O tom razdoblju rekao je da je s glazbom odrastao u kući i učionici te na pozornici, a kako je u jednom intervjuu rekao: "Muzika je oduvijek bila dio mojeg života". Još dok je bio tinejdžer njegov mentor, slavni pijanist Billy Taylor, jednom mu je dopustio da stupi na binu i zatvori jedan od setova koje je Taylor svirao u Kennedy Centeru. Sands je nastavio studirati na Glazbenoj školi Manhattan gdje je svirao u školskom Afro-Cuban Jazz Orchestru pod vodstvom Bobbyja Sanabrije. S tim je Orkestrom 2009. snimio album "Kenya Revisited Live" koji je bio nominiran za nagradu Latin Grammy.

Najavljuju se i ostali koncerti u studenome: 7. studenoga u zagrebačku Tvornicu dolazi JazzTakes Supergroup, 9.11. Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan nastupaju u kazalištu Kerempuh, 12. 11. Oliver Potočnik Quartet održava besplatni koncert na Europskom Trgu, 22. 11. U Veliku dvoranu Lisinski dolazi jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:53