KLAPA SA PACIFIKA

Samoanci izvode dalmatinske klapske pjesme

 YouTube
Iako ne znaju hrvatski, pjevaju tradicionalne hrvatske pjesme poput "Vilo moja", "Projden kroz pasike", "Ju te san se zaljubia"...

ZAGREB - U Hrvatskoj od 1. do 18. srpnja gostuje Klapa Samoana, koju čini skupina glazbenika sa Samoe, male otočne države u Tihome oceanu, čiji repertoar čine dalmatinske klapske pjesme.

Gostovanje samoanskih glazbenih umjetnika dio je turneje "Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi" hrvatsko-novozelandskog Folklornog ansambla Kralj Tomislav, koji već 22 godine djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu Auckland na Novom Zelandu kao jedan od najvećih promicatelja tradicijske kulture Hrvata u toj zemlji s velikom hrvatskom iseljeničkom zajednicom.

Ansambl okuplja oko stotinu članova, a obuhvaća tamburaški orkestar, pjevački zbor, žensku vokalnu skupinu te tri folklorne skupine. U posljednje četiri godine, ansambl je održao više od 120 koncerata u Novom Zelandu, Australiji i Hrvatskoj.

Osim samostalnih programa i koncerata, FA Kralj Tomislav njeguje i suradnju s domicilnim Maorima, kao i sa Samoancima, gdje se ispreplitanjem tradicija različitih useljenika i starosjedilaca dobiva iznimno zanimljiv kulturni izričaj koji slavi bogatstvo svake kulture pojedinačno, ali i njihovu komplementarnost i zajedništvo.

U sklopu turneje po Hrvatskoj, pedeset umjetnika nastupit će u Zagrebu, Velikoj Gorici, Metkoviću, Vrgorcu, Zagvozdu, Podgori, Pločama, Korčuli, Blatu, Dubrovniku, Pupnatu i Omišu, gdje će hrvatskoj javnosti predstaviti dio kulturne razglednice Novog Zelanda koju je ujedinila hrvatska pjesma.

Kao jedan od kurioziteta turneje najavljena je Klapa Samoana, koju čini skupina samoanskih zaljubljenika u hrvatsku klapsku pjesmu. Od svojeg osnutka 2011., ansambl njeguje, čuva i promiče hrvatsku kulturnu baštinu nastupajući na raznim događanjima u hrvatskim i pacifičkim krugovima.

Klapu vodi klasično obrazovani glazbenik Christian Malietoa Brown a, iako ne znaju hrvatski, pjevaju tradicionalne hrvatske pjesme poput "Vilo moja", "Projden kroz pasike", "Ju te san se zaljubia" i drugih, i to uz karakteristični samoanski A capella zvuk sastavljen od različitih stilova iz cijelog svijeta.

Veliku hrvatsku turneju prate dvije novozelandske filmske produkcije koje će snimiti tri dokumentarna filma o Hrvatskoj, Klapi Samoana te 150-godišnjem prijateljstvu Hrvata i Maora.

Turneja se održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:17