U ZNAKU KIPIĆA

OSCAROVSKI REKORDER Zagrebačka filharmonija pod palicom budućeg šefa dirigenta izvodi melodije iz kultne 'Priče sa zapadne strane'

 Zagrebačka filharmonija
Za kraj izvest će još jedno rijetko izvođeno djelo - 'Tako je govorio Zaratustra' Richarda Straussa - za koje i danas mnogi drže da ima jedan od najgenijalnijih početaka neke kompozicije u povijesti glazbe

ZAGREB – Proslavljeni američki skladatelj i dirigent Leonard Bernstein kojeg svijet pamti po prekrasnim melodijama koje su obilježile cijelu jednu generaciju i učinile 'Priču sa Zapadne strane' planetarno popularnom, dobio je sada svoje mjesto i na repertoaru Zagrebačke filharmonije!

U tjednu Oscara nije uzgred spomenuti da je upravo mjuzikl 'Priča sa zapadne strane' ponosni vlasnik rekorda po broju osvojenih zlatnih kipića (njih čak deset!) kojeg drži još od 1957. godine kad je i snimljen.

Zagrebačka filharmonija na koncertu u petak izvest će dva značajna djela iz bogatog Bernsteinovog opusa - Simfonijske plesove iz 'Priče sa zapadne strane' te ariju 'Blistaj i budi bezbrižna' iz operete Candide. Pod čudesnim Bernsteinovim skladateljskim perom čak je i jedno Voltairevo filozofsko djelo postalo naširoko popularno na broadwayskim „daskama koje život znače“.

Pod ravnanjem budućeg šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije - mladog, tehnički preciznog Austrijanca iz Mozartovog grada, Davida Danzmayra, Bernsteinova djela dobit će novi „glanc“, a solistički će nastupiti i naša mlada uspješna sopranistica Ilijana Korać Teklić.

Za kraj izvest će još jedno rijetko izvođeno djelo - 'Tako je govorio Zaratustra' Richarda Straussa - za koje i danas mnogi drže da ima jedan od najgenijalnijih početaka neke kompozicije u povijesti glazbe, te stoga valja čuti zasto ga nitko nije uspio nadmašiti do današnjih dana.

Koncert se održava u petak 4. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:54