VRHUNAC GLAZBENOG SPEKTAKLA

Valamar Jazz Festival: Čudesni Richardo Galliano u Poreču

ZAGREB - Koncertima Tamare Obrovac i Richarda Galliana u četvrtak navečer zahuktao se u Poreču 2. Valamar Jazz Festival. Promovirajući novi album “Madirosa”, Tamara Obrovac je s Transhistria ansamblom, pojačanim češkim gudačkim kvartetom Epoque, odradila jedan od najboljih nastupa karijere u dupkom punoj Eufrazijevoj bazilici.

Headlinera večeri je ipak bio najbolji svjetski harmonikaš, čudesni Francuza Richardo Galliano i njegov “Piazzola Forever Septet”. A Galliano te večeri nije znao za milost. Strastveni pronositelj lika i djela Astora Piazzole, program je sastavio samo od “tango nuevo” komada. I dok je naizmjenice svirao dugmetaru i bandoneon, a savršeno uigrani bend (tri violine, klavir, bas i čelo) “sekundirao” predivno usklađenim i stopljenim zvukom, publika bi uspijevala odahnuti tek u frenetičnom pljesku među brojevima.

Svaki novi tango, a koncert je trajao više od sat i pol, činio se kao konačni uzlet do vrhunca. Zato nije čudo što je publika uz gromoglasni pljesak i vrištala i što je Galliana izvukla čak na tri bisa i Bio je to čudesni koncert velikog virtuoza koji je u svom učitelju našao nevjerojatnu i, kako smo vidjeli, nepresušnu inspiraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:52