NOVA SEZONA 'SVIJETA JAZZA'

CRKVA SV. JOHNA COLTRANEA Jedini jazzist svih vremena koji ima i svoje duhovne poklonike

John Coltrane 1959.
 Profimedia, Album
 

U utorak 26. rujna na 3. programu HTV-a u 21.05 sati nova sezona tv-emisije Svijet jazza, koju uređuje Melanija Pović Jagarinec, počinje posvetom jednom od najvećih jazz glazbenika svih vremena Johnu Coltraneu, glazbeniku koji je obilježio ne samo pedesete i šezdesete godine dvadesetog stoljeća u kojima je skladao svoje najznačajnije albume, nego i sav dalji razvoj jazz glazbe.

Poznato je da Johna Coltranea vole i cijene po cijelom svijetu, no John Coltrane ima svoje sljedbenike i u Hrvatskoj. Coltraneov klub obožavatelja iz Splita proljetos je organizirao koncert u Kulturnom centru Travno, u Novom Zagrebu, uz proslavu 90. obljetnice rođenja ovog najvećeg saksofoniste svih vremena. Na koncertu su Saša Nestorović, Hrvoje Galler, Zvonimir Šestak i Darko Stanojkovski Grappone izveli kultni Coltraneov album 'A Love Supreme'.

Coltrane je jedini jazzist svih vremena koji osim glazbenih ima i svoje duhovne poklonike. Naime, nakon njegove smrti, sljedba okupljena pod imenom Yardbird Temple u San Franciscu počela ga je štovati kao reinkarnaciju Boga. Kasnije su se povezali s Afričkom pravoslavnom crkvom i dodijelili Coltraneu status sveca. Tako je nastala Afrička pravoslavna crkva St. Johna Coltranea u San Francisku, jedina koja u svojim liturgijskim obredima sadržava Coltraneovu glazbu i stihove kao molitve. U Episkopalnoj crkvi sv. Grgura iz Nise postoji ikona Coltranea, koji je naslikan kao jedan od 90 svetaca na 280 četvornih metara.

Wikipedia
Ikona sv. Johna Coltranea

Nakon starta s Coltraneom, u novoj sezoni 'Svijeta jazza' slijedi emisija o 58. Ljubljana jazz festivalu, o jazzu na pulskom Dimensions festivalu, o novom jazz festivalu na otoku Rabu, emisija o violini u jazzu koja će govoriti o dvojici mladih jazz violinista, Erlenda Apnesetha iz Norveške i Tomasza Chyłae iz Poljske koji gostuju u Zagrebu i Opatiji, o jazz klubovima u Zagrebu, o projektu riječkog pijaniste Zvjezdana Ružića s bugarskim ženskim zborom, te emisija o koncertu tenteta američkog trubača Charlesa Tollivera i njegovoj reinterpretaciji kultnog albuma Theloniousa Monka Live at Townhall, povodom stote obljetnice njegova rođenja, koncerta koji će se održati 23. studenog, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:14