KASTAV BLUESFEST

'ČRNI KASTAVAC' Jubilarno izdanje blues festivala obilježava premijera filma o 'Philadelphia' Jerryju Ricksu koji je pokopan na groblju u Kastvu

 YouTube
"Črni Kastavac" govori o životu blues gitarista i pjevača Jerryja Ricksa, koji se, nakon koncerta u Kastvu 2007. godine odlučio sa suprugom nastaniti u ovom gradu

KASTAV - Deseti festival Kastav Bluesfest održat će se od 3. do 7. kolovoza u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Kostreni, nastupit će ugledna svjetska imena blues glazbe poput Angele Brown ili sastava Big Steam, a središnji događaj festivala bit će premijera dokumentarnog filma "Črni Kastavac" o blues glazbeniku "Philadelphia" Jerryju Ricksu, koji je svoje posljednje mjesece života proveo u Kastvu.

Film autora Igora Modrića premijerno će se prikazati u kastavskoj gradskoj loži 7. kolovoza uz nastup Michaela Roacha i Ducka Bakera, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.

"Črni Kastavac" govori o životu blues gitarista i pjevača Jerryja Ricksa, koji se, nakon koncerta u Kastvu 2007. godine odlučio sa suprugom nastaniti u ovom gradu. No, nekoliko mjeseci nakon toga, teško je obolio i umro u prosincu te godine u Rijeci. Pokopan je na groblju u Kastvu.

Umjetnički voditelj festivala Damir Halilić Hal istaknuo je da ovaj film vrlo vrijedan zbog prikaza povezanosti Ricksa s nekim od najznačajnijih američkih blues glazbenika sredinom prošlog stoljeća, te time i Kastva s temeljima bluesa.

Halilić je ocijenio da je Kastav Bluesfest najveći i najprestižniji hrvatski festival ovog profila i da to dokazuju biografije izvođača, dobitnika najznačajnijh glazbenih nagrada. Ove godine se festival otvara nastupom Zdenke Kovačiček uz pratnju Greenhouse Blues Banda te makedonskog Crossroad Bues Banda u Kostreni 3. kolovoza. Uslijedit će nastupi Soul Fingersa i Luciana Ciancija, Angele Brown i Big Steama, Mikea Sponze te Sunnysidersa.

Ulaz je slobodan na sve dijelove programa.

Jadranka Čubrić iz riječke podružnice Hrvatske glazbene unije ustvrdila je da je Kastav uveo blues na velika vrata u Hrvatsku te da djelimično zahvaljujući tome danas postoji mnogo blues festivala i glazbenika u zemlji koji vole i izvode tu glazbu.

Zadovoljstvo desetljećem tradicije festivala izrazili su i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i direktorica tamošnje Turističke zajednice Dolores Kukurin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 04:27