HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA

ČUDO OD DJETETA Iz fonda kojeg su oporučno ostavili supružnici Matz za mlade skladatelje potporu je dobio 12-godišnji Frano Živković

 YouTube

ZAGREB - Stipendija fonda „Rudolf i Margita Matz“ za 2017. godinu dodijeljena je u iznosu od 20 tisuća kuna dvanaestogodišnjem Frani Živkoviću, priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) u utorak.

U natječaju fonda “Rudolf i Margita Matz” za projekte i stipendiranje mladih skladatelja do 30 godina starosti u 2017. godini izdvojeno je 40.000 kuna. Fond Matz financiran je od autorskih prava Rudolfa Matza koja su supružnici Matz oporučno ostavili Hravtskome društvu skldatelja uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima. Predsjedništvo Hrvatskog društva skladatelja donosi odluku na prijedlog stručnog povjerenstva.

Na natječaj su u propisanom roku pristigle dvije prijave. Tročlano Stručno povjerenstvo u sastavu akademik Zoran Juranić (predsjednik), Berislav Šipuš i Tomislav Uhlik zauzelo je stajalište da se dodijeli samo jedna stipendija – stimulacija u iznosu od 20.000 kuna i to Frani Živkoviću iz Rijeke. S obzirom da se radi o vrlo mladom i iznimno talentiranom autoru, Stručno povjerenstvo je mišljenja da će unatoč mladosti kandidata ova stipendija pridonijeti mogućnostima njegovog daljnjeg školovanja i napretka, navodi se.

Omis, 090411.
Natjecanje u
Duje Klarić / HANZA MEDIA
Natjecanje najmlađih gitarista u Omišu 2011. od kojih je najmlađi sudionik bio Frano Živković

Frano Živković rođen je 2005. godine u Rijeci. Gitaru je počeo svirati s dvije godine, a prvi samostalni koncert održao je s pet godina. Do sada je održao više od 200 javnih nastupa, uključujući i gostovanja sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Zucchero ili Los Angeles Guitar Quartet. Dobitnik je i više nagrada na natjecanjima mladih glazbenika. Napisao je niz skladbi za gitaru, ali i za gudački orkestar te pisao obrade i aranžmane. Sa deset godina objavio je svoj prvi autorski album pod nazivom „It's a Secret", navodi se u priopćenju HDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 19:19