BAROKNI ANSAMBL

Čuli smo glazbu tako fascinantnu da je uz nju nekoć plesalo i dvjesto konja

Koncert Hrvatskog baroknog ansambla ”Magna mater Austriae”

 Vanesa Pandžić/Cropix
Hrvatski barokni ansambl vraća nas spoznaji da barokna glazba ne počiva tek na pukom virtuozitetu vokala. Ona je mnogo više od toga

Čak tri koncerta barokne glazbe obilježila su u Zagrebu zadnje dane siječnja. Nakon gostujućeg talijanskog sastava La Lira di Orfeo sa zamornom operom/pastišem "Orfej" Nicole Antonija Porpore za koju se na kraju ispostavilo da uopće nije praizvedba djela starog gotovo tri stoljeća, Hrvatski barokni ansambl vratio nas je spoznaji da barokna glazba ne počiva samo na pukom virtuozitetu vokala. Ona je mnogo više od toga.

Vrijedna HRBA, s pravom odabrana kao hrvatska glazbena perjanica za nedavno održan svečani koncert u povodu početka predsjedanja Francuske Europskom unijom, započela je svoju redovnu ovogodišnju djelatnost 30. siječnja s bogatim, raznolikim, duhovito skrojenim a majstorski izvedenim programom pod naslovom "Magma mater Austriae". Prava poslastica za publiku i još jedan izazov za ansambl, ovaj put pod umjetničkim vodstvom svog stalnog člana svestranog talijanskog glazbenika i istraživača Maura Colantonija (viola da gamba, traverso flaute), na ovom koncertu i dirigenta. Svirala se nama nepoznata glazba Austrijanaca Johanna Heinricha Schmelzera i Johanna Josepha Fuxa povezana sa sonatama Giovannija Valentinija i finalnom Sinfonijom in Do Giuseppea Torellija, talijanskih autora prisutnih u glazbotvorstvu carske Austrije.

Vedar ton obilježila je Schmelzerova glazba za vjenčanje Leopolda I. i Margherite španjolske infante na kojem je, po predaji, zaplesalo i 200 konja! Nama su uz gudače svečano zvučale trublje, duhovito raznolike udaraljke Borne Šercara i atraktivna oboa i blokflauta Stjepana Nodila, svi pod paskom autoritativnog Colantonija. Nježna nota programa sadržana u Fuxovoj vokalnoj glazbi pripala je tankoćutnom sopranu Nikoline Hrkač a boje solistički odličnih gudača branila je Helga Korbar izvedbom Ciaccone Antonija Bertalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:43