FUTURE PAST

Da mi je itko prije četrdeset godina rekao da će mi se svidjeti novi album Duran Durana...

DURAN DURAN

 Menart
Album je uspješna rekreacija onoga zbog čega su nekad postali hit, kombinacije new wavea, funkyja, popa i disca

Da mi je itko 1981. rekao da će mi se za četrdeset godina svidjeti novi album Duran Durana, vjerovao bih mu koliko i u to da će me tijekom života sustići rat i pandemija. No, i to se dogodilo. I rat i pandemija i solidan album Duran Durana iz jeseni 2021. godine.

Ono što nije uspjelo Marku Ronsonu, Nileu Rodgersu i Johnu Fruscianteu na "Paper Gods" (2015.), pošlo je za rukom Grahamu Coxonu iz Blura koji je ne samo gost, nego glavni gitarist i koautor gotovo svih pjesama, a slično priznanje na efektnoj produkciji treba odati i i turskom DJ-u Erolu Alkanu te asistenciji Giorgia Morodera na glavnim pjesmama "Beautiful Lies" i "Tonight United".

Sve ono što se na "Paper Gods" doimalo poput podgrijavanja juhe benda čiji su dani ponosa i slave izgledali nepovratni, sada zvuči poletno i svježe.

"Future Past" naziv također je vrlo primjeren, unatoč pokojem okliznuću uspješna je rekreacija onoga zbog čega su Duran Duran - kombinacija new wavea, funkyja, popa i disca - postali toliko popularni prije četiri desetljeća. Tada se to zvalo novim romantizmom i sadržalo dašak futurizma, a danas priziva bolju prošlost jer pop-glazba u međuvremenu je toliko otišla k vragu da je čak i novi album Duran Durana dobar. A i 80-e su još "in".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:00