PETAK U LISINSKOM

DAMIR HALILIĆ HAL 'Fingerstyle' genij, kojem su prizanja odali svjetski slavni gitaristi, svoje tajne razotkrio je u 'Atlantisu'

 Davor Žunić / CROPIX
 

Jesenas je renomirani hrvatski gitarist Damir Halilić Hal objavio luksuzno izdanje "Atlantis" koje sadrži bogato opremljenu knjigu (123 str.) A4 formata s notnim zapisom za deset autorskih skladbi i brojnim fotografijama te 2 DVD-a s 20 kompozicija u originalnoj autorovoj izvedbi (original recordings) u formi video spotova te 10 skladbi u usporenim izvedbama (slow motion examples), savršenim za proučavanje njegove tehnike i obogaćivanje vlastitog gitarističkog znanja, barem za one naprednije.

Posrijedi su što od ranije poznate, što nove skladbe u posve "ogoljenoj" verziji koje Hal izvodi sam na klasičnoj gitari. Njima taj "fingerstyle" gitarist elegantno "šeće" raznim glazbenim stilovima u rasponu od mediteranskih idioma preko klasike i jazza do bluesa, folka i countryja, oduševljavajući "nepodnošljivom lakoćom sviranja".

Upravo zbog izvanredne maštovitosti, tehnike sviranja u raznim "štimovima", jakog autorskog pečata, čudesnog kombiniranja raznih stilova i osjećajnosti Halu pohvale i priznanja odaju i drugi svjetski ugledni gitaristi poput Tommyja Emmanulea, Michaela Messera i Woodyja Manna. Potonji za nenametljivog, a izvođački superoriornog gitarističkog virtuoza i, uz osobne glazbeničke dosege, pravog kvarnerskog "kulturtregera" bez kojeg ne bi bilo ni Kastav Bluesfesta, kaže:

"Izvanredno je kako Hal svira toliko različitih stilova gitare na briljantan način. Njegove tehnike i ideje pokazuju koliko je neobičan njegov talent. Mislim da je potencijalno riječ o jednoj od vodećih figura na svjetskoj gitarističkoj sceni". Uz to, Halov solistički koncert u Maloj dvorani "Lisinski" bit će obogaćen bogatom multimedijom što je za takve nastupe u nas također kuriozitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:59