'RE-WRITE OF SPRING'

Danac Lars Møller zaključuje sjajnu sezonu Jazz orkestra HRT-a posvetom Igoru Stravinskom

 LarsMoller.com
Ukorijenjeno duboko u tradiciji američke i europske orkestralne prakse, djelo 'Re-Write of Spring' Møllerov kreativni je glas u potrazi za vlastitim big band zvukom

ZAGREB - Sjajnu ovogodišnju sezonu Jazz orkestra HRT-a zaključit će djelo 'Re-Write of Spring' danskog skladatelja, aranžera, saksofonista i bandleadera Larsa Møllera, koji je već redoviti gost Orkestra u posljednjih nekoliko sezona.

'Re-Write of Spring' je posveta Igoru Stravinskom i njegovu remek-djelu 'Posvećenje proljeća', a napisao ga je u spomen 100. godišnjice nastanka. Ukorijenjeno duboko u tradiciji američke i europske orkestralne prakse, djelo 'Re-Write of Spring' Møllerov kreativni je glas u potrazi za vlastitim big band zvukom. Svojevrsni je to zaključak njegova višegodišnjeg rada u big band formatu i nova prilika da se čuje ovaj zaista sjajni orkestar.

Podsjetimo, sezonu je u rujnu orkestar počeo izvedbom djela Miljenka Prohaske, sa Zdenkom Kovačiček i Radojkom Šverko, zatim je u rujnu ugostio američkog saksofonistu Edwarda Palerma koji je za big bend priredio djela Franka Zappe, pa je u studenom švedski trubač Lasse Lindgren dirigirao svoje aranžmane repertoara Stana Kentona, u prosincu je orkestar predstavio “mlade nade hrvatskog jazza” i to kao skladatelje, Lanu Janjanin, Dinu Rizvić i Šimuna Matišića, u veljači je u aranžmanima Silvija Glojnarića priređena gala večer skladbi Arsena Dedića, s Gabi Novak, Matijom Dedićem i Leom Deklevom. U ožujku je američki trombonist Ed Neumaster dirigirao svoje aranžmane Dukea Ellingtona, u travnju je američki trubač Terell Stafford priredio za big bend svoje skladbe, u svibnju je okrestar svirao s češkim kontrabasistom Miroslavom Vitousem i priredio autorsku večer za pamćenje samog člana jazz orkestra HRT-a, trombonista Mirona Hausera.

Zadnji koncert ovog ciklusa s Larsom Møllerom na programu je u srijedu, 8. lipnja u 20 sati, u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti, s izravnim prijenosom na trećem programu Hrvatskog radija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:33