STREAM OTKRIĆE

Danger Mouse i Black Thought napravili su toliko dobar album da bi drugi reperi zaista mogli pomisliti da ‘varaju‘

Kao i kad svira sa svojim Rootsima, najbolje mu leže podloge bržeg i čvršćeg ritma

 Retna/Avalon.red/Avalon/Profimedia
Black Thought je kirurški precizan i pronicljiv pjesnik, a Danger Mouseove podloge podsjećaju na soul i progresivni rock

Glave američkih predsjednika Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodorea Roosevelta i Abrahama Lincolna uklesane su u planinu Rushmore kod grada Keystonea u Južnoj Dakoti zato što je dizajner skulpture, američki kipar John Gutzon de la Mothe Borglum, smatrao da oni predstavljaju najvažnije događaje u povijesti Sjedinjenih Država. Washington ih je rodio, u vrijeme Jeffersona su rasle, Roosevelt ih je razvio, a Lincoln očuvao.

Vječno u potrazi za efektnim i pamtljivim aluzijama, američki su mediji tijekom godina isklesali nebrojeno mnogo Planina Rushmore kako bi odali počast najboljima u raznim disciplinama, pa tako i u rap glazbi. Međutim, u raspravama oko toga čije lice treba uklesati u tu planinu najčešće se spominju jedna te ista imena - Jay-Z, The Notorious B.I.G., Nas, 2Pac i eventualno Eminem. Tek će se povremeno, uz obveznu ogradu ("da nema njih, onda..."), spomenuti nekog drugog, recimo nepravedno podcijenjenog Tarika Trottera koji od 1993. pod umjetničkim imenom Black Thought kao dio hvaljene grupe The Roots objavljuje kitice i strofe pune kreativnih višesložnih rima i unutarnjih rima.

Da bi rap zajednica vrlo rado poslušala i Thoughtov solo album, pokazao je žamor koji se stvorio nakon što je ovaj krajem 2017., tijekom gostovanja na kultnoj njujorškoj radijskoj postaji Hot 97, izveo desetominutni lucidni freestyle. Reper je 2018. objavio dva EP-ja - "Streams of Thought, Vol. 1" i "Streams of Thought, Vol. 2" - kojima je pokazao da izvrsno repa o bilo čemu. Nakon dugosvirajućeg "Streams of Thought, Vol. 3: Cane & Able" iz 2020., koji je samo potvrdio da je Thought vrstan i beskompromisan stihoklepac, reper je udružio snage s polivalentnim producentom Brianom ‘Danger Mouseom‘ Burtonom te su njih dvojica 12. kolovoza ove godine izdali fantastičan album "Cheat Codes".

Kirurški precizan i pronicljiv, Thought na "Cheat Codes" s nevjerojatnom lakoćom priča o cijelom nizu tema, od onih jednostavnih i svakodnevnih do onih složenih i uzvišenih. Vokabular mu je zapanjujuće bogat, usporedbe raznovrsne, a glas naoko snažniji nego što je ikad bio. Kao i kad svira sa svojim Rootsima, najbolje mu leže podloge bržeg i čvršćeg ritma pa se tako kao najbolje stvari na "Cheat Codes" ističu "Strangers", "Cheat Codes" i "Aquamarine".

Danger Mouseove podloge instrumentalno su bogate te povremeno podsjećaju na starinski soul i progresivni rock, a "Identical Deaths" pokazuje da se opuštene trube nevjerojatno dobro uklapaju u rap.

Ako vam se "Cheat Codes" svidi, svakako poslušajte trilogiju "Streams of Thought" te album "The Mouse and the Mask" koji su zajedno snimili Danger Mouse i pokojni reper MF Doom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:35