LJETNA TURNEJA

Darijan Ivezić: Vrući dani münchenskog dirigenta s asovima opere Berlina, Rijeke i Zagreba

Darijan Ivezić

 Cropix
Nakon Ivana Repušića, naš je drugi dirigent koji probija karijeru u Bavarskoj

Dirigent i pijanist Darijan Ivezić, nekadašnji mentor opernih prvaka HNK, bivši voditelj vokalnog studija u kazalištu, već tri godine gradi karijeru u Njemačkoj. Drugi je naš dirigent, nakon uglednog Ivana Repušića, koji u Bavarskoj probija inozemni put. U München se odselio prije prvog lockdowna, a netom završena kazališna sezona bila je prva u kojoj se radilo u punini programa te kapaciteta gledališta.

image

Ivezić i Dorotić

Sandro Tariba

- Repertoar u Državnom kazalištu pri Gärtnerplatzu vrlo je širok, i to stvara osnovu za budući rad u inozemstvu, ali i u domovini. Čitavo vrijeme nastupam i u Hrvatskoj s ansamblima kojima sam umjetnički voditelj (Opera b.b. i Projekt Lazarus), ali i kao gost sa Zadarskim komornim orkestrom i Muzičkom akademijom u Zagrebu, gdje sam 2020. i ostvario premijeru “Pepeljuge” J. Masseneta - govori Ivezić, čiji je ljetni raspored vezan za Hrvatsku u dirigentskim i pijanističkim angažmanima.

Marigona Querkezi

Njegovo radno ljeto počelo je Operom pod zvjezdanim lošinjskim nebom, uz soliste Kristinu Kolar, Ivanu Srbljan, Domagoja Dorotića i Roberta Kolara. Također, još od 2010. godine, svako ljeto nastupa u Rovinju, od prvog izdanja festivala Rovinj Art&More 2019. godine do danas.

image

Ivezić i pjevači

Privatna Arhiva

- Ove godine suradnja je započela Gala koncertom sopranistice Marigone Qerkezi, uz glasovirsku pratnju moje malenkosti u Klaustru franjevačkog samostana. Na programu su operni ulomci iz Verdijevih opera “Trubadur” i “La traviata”, te izbor iz talijanskih, njemačkih i hrvatskih solo popijevki. Sopranistica je to mlađe generacije, rodom iz Zagreba, porijeklom s Kosova, i poslom mahom vezana uz Italiju, a koja je u protekloj kazališnoj sezoni ostvarila sjajan nastup u zagrebačkom HNK, kao Leonora u Verdijevom “Trubaduru”. Prva je to naša zajednička suradnja, sigurno ne i posljednja - veseli se radu sa sopranisticom.

1. operna akademija

U kolovozu je prvo izdanje Hrvatske operne akademije, unutar koje će se u varaždinskom HNK, 17. i 18. održati dvije izvedbe opere “Figarov pir” W. A. Mozarta, pod glazbenim vodstvom Darijana Ivezića, u režiji Tara Morikawe iz Beča, te pod producentskom palicom Davida Oštreka, bas-baritona i člana Staatsoper Unter den Linden u Berlinu. Solisti su do 30 godina.

- Također, 10. rujna imam čast zatvoriti festival Rovinj Art&More. Izvodimo većim dijelom Mozartov simfonijski program, sa jednom od najpoznatijih simfonija, onom u g-molu, KV 550, i to uz goste soliste Patriciju Žudetić (sopran) i Marijana Đuzela (klavir) - govori Ivezić, kojeg čeka i sudjelovanje u pripremi velikog gala projekta s maestrom Ivanom Repušićem u rujnu u HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:11