MIRKO BOCH

Dašak Beča kroz djela obitelji Strauss, Wagnera i domaćih skladatelja

 Damir Krajač / CROPIX

Zagrebačka filharmonija svoj će tradicionalni novogodišnji bal, u onih koji ga prate poznat kao “doček prije dočeka”, i ove godine održati 30. prosinca u KD Lisinski, s početkom u 20.30 sati.

Eleganciju i prestiž dostojne poznatog bečkog bala uz orkestar će u Zagreb donijeti maestro David Danzmayr, inače šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Christine Maria Höller kao solistica na violini i djevojački zbor Zvjezdice. “Atmosferu iz Beča dočarat ćemo kroz valcere i polke obitelji Strauss, djela Wagnera, ali i naših skladatelja, poput Emila Cossetta i Dubravka Palanovića”, kaže ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch te dodaje:

“Na koncertu je najčešće velikim dijelom naša stalna publika, ali uvijek ima novih gostiju, bilo onih iz Zagreba, bilo onih koji su u Zagrebu u prolazu ili u posjetu Adventu”. Koncert će imati i ceremonijalni dio pa će na njemu ispratiti nekoliko članova ansambla koji uskoro odlaze u mirovinu, a bit će nagrađen najbolji mladi glazbenik ove godine, kojeg će između pet kandidata izabrati stručna komisija.

Duga tradicija

I u ovom je slučaju riječ o tradiciji; nagrada se dodjeljuje već više od 20 godina. “Nastojimo uvijek dati sve od sebe da mladim ljudima pružimo šansu za rad i poticaj za stvaranje. Nagrada je popraćena novčanim iznosom koji, uzevši u obzir da su u svijetu umjetnosti nagrade često prilično skromne, nije zanemariv.

Ali, ipak, najvažnije je pokazati da primjećujemo umjetnički dodir mladih i njihov doprinos pomaku Filharmonije, glavne institucije našega grada, ali i države”, kaže Boch te nastavlja: “Mladi kod nas dobiju jedan novi vjetar u leđa, na nama je da ih prepoznamo i damo im šansu da se njihovo se ime čuje, što u Hrvatskoj, tako i prema inozemstvu”.

Doista, brojni su dobitnici ove pohvale kasnije ostvarili zavidnu karijeru i danas su među vodećima u svojem području - među njima su, primjerice, Tomislav Mužek i Martina Filjak.

Salzburg

Kako i priliči, nakon svečanog koncerta u foajeu Lisinskog bit će organizirana još jedna zabava. Zasvirat će ansambl filharmonije pod ravnanjem maestra Josipa Cvitanovića. “U predvorju dvorane održava se ples koji ponekad zna potrajati i do ranojutarnjih sati. To je idealna prilika da se svi zajedno krajem godine opustimo i veselimo te kako bi se dočarao pravi bečki štih”, kaže Boch.

Ubrzo nakon tradicionalnog bala Filharmonija se i geografski približava Beču - na prvi dan nove godine nastupaju u Salzburgu. “Prvi smo put surađivali sa Salzburgom na prvi dan 2016. godine, a ovo je već treći put da su nas pozvali, zbog čega gotovo možemo reći da je i ovo postala tradicija. Riječ je o prilici koju dobije rijetko koji orkestar, a domaćin je s nama očito jako zadovoljan.

Zbog toga smo vrlo ponosni i dobili smo pogled na jednu novu dimenziju - biti u Mozartovu gradu na novogodišnje jutro je prije svega čast za orkestar, za sve nas koji s njime radimo, ali i za samu instituciju te za Zagreb i Hrvatsku, koje na ovaj način predstavljamo”, kaže Boch te dodaje da će program u Salzburgu biti isti kao onaj u Zagrebu, a ove će godine s njima u austrijski grad poći i članice djevojačkog zbora Zvjezdice.

Za novu, 2018. godinu Boch također ima zanimljive najave. Filharmonijska sezona s prijelazom u novo poglavlje nalazi se otprilike na svojoj polovici.

Planovi za 2018.

Njezin drugi dio, među ostalim, obilježit će nastup s Matejem Meštrovićem u veljači, na kinesku novu godinu, koncert s Amirom Medunjanin u ožujku, ponavljanje koncerta s Disneyjevim hitovima, koji je prošle godine bio rasprodan, suradnja s kazalištem Komedija nakon 17 godina pauze i postavljanje mjuzikla “Jesus Christ Superstar”, gostovanja u Đakovu, Dubrovniku, Vukovaru...

Osim koncerata, u ožujku će ponovno snimati CD s maestrom Dmitrijem Kitajenkom za njemačku diskografsku kuću Oehms. “Da jedan od najboljih dirigenata svijeta snimi s nama nosač zvuka je doista velika potvrda naše kvalitete. CD-i će biti u prodaji ne samo u Europi, nego i na američkom i azijskom tržištu, a nema boljeg načina za predstaviti se nego upravo s Kitajenkom”, zaključuje Boch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:36