'IDEJU REGRUTI'

DAVNO ZABORAVLJENI OBIČAJI Ansambl Lado najavljuje spektakl u pulskoj Areni

 Lado

ZAGREB - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado nastupit će 6. srpnja u pulskoj Areni, gdje će stoljetne priče hrvatske baštine objedinjene programom pod nazivom "Ideju regruti" na jedinstven i neponovljiv način izvesti ukupno 52 vrhunska umjetnika, plesača i svirača, na koncertu najavljenom kao tradicijom najbogatiji kulturni spektakl godine.

"Ansambl Lado po prvi put nakon hrvatske samostalnosti veličanstvenom izvedbom samostalnog cjelovečernjeg programa vraća se Puli. Dva istinska dragulja hrvatske baštine, ansambl Lado i pulska Arena, utjelovit će svo obilje naše kulturne tekovine te će vrhunskim spektaklom proslaviti godinu Europske kulturne baštine", stoji u najavi.

"Putujući muzej" hrvatske tradicije sastavljen od svjetski poznatih umjetnika, Lado će u dva tisućljeća starom pulskom amfiteatru izvesti novi program "Ideju regruti", naslovljen po poznatoj koreografiji istaknutog etnokoreografa i pulskoga zeta Ivana Ivančana.

U novoj umjetničkoj viziji njegova sina Andrije Ivančana, također vrsnoga koreografa s bogatim umjetničkim opusom, ujedno i umjetničkoga voditelja ansambla Lado, program "Ideju regruti" najavljen je kao "alkemijski spoj mistikom prožetog svjetski najočuvanijeg amfiteatra i 52 vrhunska umjetnika, plesača i svirača".

U programu su zastupljene brojne, nagrađivane koreografije, kako na domaćim, tako i na inozemnim festivalima. Uz naslovnu koreografiju, inspiriranu običajima odlaska mladića u vojsku, ansambl Lado po prvi put u svojoj povijesti u Puli će predstaviti tradicijsku baštinu otoka Cresa (Orlec) i Murtera (Jezera), te moravskih Hrvata, etničke skupine koja je bježeći pred Turcima, većinom s područja Banovine i Korduna, u 16. i 17. stoljeću naselila južnu Moravsku u današnjoj Češkoj.

Impresivne koreografije u novim obradama, koje potpisuju i Senka Jurina, Iva Cvetko, Goran Knežević, Vladimir Kuraja, Stjepan Perko, te Boris Harfman, oplemenit će i velebna kolekcija tradicijskih nošnji, a iznimna transformativna sposobnost Lado umjetnika glasom, pokretom, glazbom i emotivno-facijalnim ekspresijama oživjet će te ovjekovječiti davno zaboravljene običaje, najavljeno je.

Organizatori koncerta su Ansambl Lado i Meritum komunikacije, koji za "sve stvarne ljubitelje umjetnosti i dobrog gušta, avanturiste te tragaoce za veličanstvenim doživljajem, zaljubljenike u ljeto i mistiku", najavljuju 6. srpnja u Areni Pula "iskustveno čudo".

Sve dodatne informacije o koncertu mogu se pronaći na poveznici www.ladoupuli.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 10:59