NOVI SELEKTOR JAZZ CIKLUSA U LISINSKOM

DAVOR HRVOJ 'Većinu glazbenika koje dovodim ranije sam intervjuirao'

Nije on jedini novinar koji u nas piše o jazzu, ali je sigurno jedini koji piše samo o jazzu

S Davorom Hrvojem sam imao sreću zajedno razgovarati s jazz glazbenicima na raznim festivalima zadnjih nekoliko godina. Često im se znao predstaviti kao jedini hrvatski jazz novinar.

Nije on jedini novinar koji u nas piše o jazzu, ali je sigurno jedini koji piše samo o jazzu i da je pri tome to jedini izvor njegove egzistencije. Iako je studirao na kineziološkom fakultetu, kao aktivni rukometaš, ljubav ga je brzo odnijela sasvim prema jazzu o kojem piše od kraja osamdesetih kad je počeo u tadašnjem tjedniku za kulturu "Oko" Branka Čegeca, kasnije na Omladinskom radiju 101, a nakon toga i na Hrvatskom radiju i televiziji, gdje uređuje emisije preko dvadeset godina. Od ove godine, međutim, postao je i selektor važnih zagrebačkih jazz festivala, Jazz ciklusa u Lisinskom, te jesenskog i proljetnog Jazz.hr festivala koji organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i Dvorana Lisinski.

Davor je preuzeo ove festivale od Antuna Tomislava Šabana, glavnog tajnika HDS-a u situaciji ozbiljnih restrikcija, no po najavljenom programu to se ne vidi. "Šaban je bio čarobnjak, to sada još jasnije vidim", govori Davor, "Budžet je i ranije bio skroman, a dolazili su i vrhunski jazzisti poput Jamesa Cartera i Charlesa Lloyda".

Bolji od menadžera

Uz iznimno znanje o jazzu, Davor ima veliku prednost pred mnogim menadžerima. On je većinu glazbenika s kojima sada kontaktira, odnosno njihovih menadžera, uglavnom osobno upoznao. Davor je, naime, objavio tri knjige s gotovo dvjesto intervjua sa jazz glazbenicima koje je susretao po cijeloj Europi, no odradio ih je znatno više. "Moglo bi tih intervjua biti i tisuću, kad bi se računali i radijski i televizijski. S nekim sam razgovarao i po tri, četiri puta, tako da mi to pomaže da neki puta ugovorim i povoljniju cijenu gostovanja." Osnovni Šabanov koncept programa neće se mijenjati, napominje Davor.

"Želimo i velike svjetske zvijezde i europske glazbenike i najbolje hrvatske jazziste." Tako u listopadu jesenski Jazz.hr festival otvara legendarni saksofonist Lee Konitz u duetu s Danom Tepferom na klaviru. "Konitz mi je jednom rekao da su on i njegov bend već početkom pedesetih godina svirali free jazz", priča Davor. "Pitao sam ga je li siguran, obzirom da se free jazz tek počeo svirati tek krajem te dekade, no on mi je samo kimnuo glavom i skupio ruke oko upaljene cigarete koja se dimila. Htio je reći da su se tada toliko drogirali da je svatko svirao svoje..."

Nakon Konitza, na jesenjem će Jazz.hr festvalu nastupiti i Kubanac Aruan Ortiz s kvartetom i trio pijanista i kompozitora, Vijaya Iyera. "Iyer mi je jednom pričao o svom izvantjelesnom iskustvu, kako je gledao i analizirao sebe dok svira", govori Davor. "On je sklon žestokoj svirci, ali i utjecajima svojih indijskih korijena." Poslastica tog festivala zasigurno će biti nastup Gorana Končara i riječkog sastava Darka Jurkovića koji će prvi puta u Zagrebu izvesti nedavno otkrivenu partituru Borisa Papandopula za violinu i jazz kvartet. "Na to smo posebno ponosni", kaže Davor, "Ljetos je ta kompozicija praizvedena na Riječkim ljetnim noćima za koju su izvođači dobili nagradu. To će biti vrlo zanimljivo i ljubiteljima 'ozbiljne' glazbe."

Kultni Coltrane

Jazz ciklus male dvorane Lisinski koji se proteže tijekom cijele sezone, počinje već 20. rujna, duetom čuda od djeteta, saksofonista Francesca Cafisa i Maura Schiavonea na klaviru. "On je s petnaest godina svirao u septetu Wyntona Marsalisa, proputovao je cijeli svijet još dok se školovao", ističe Davor. "Svirao je on i s Brubeckom i Hankom Jonesom, ali i u Washingtonu na koncertu u čast Baracka Obame i Martina Luthera Kinga, 2009. sa samo dvadeset godina."

Na pitanje hoće li njegovi glazbeni afiniteti utjecati na izbor jazz gostovanja tijekom ciklusa i na festivalima koji slijede, Davor sliježe ramenima. "To je neminovno, no ja slušam zaista sve. Ali, iako sam skloniji post-bopu, to ne znači da neće biti i bluesa i free jazza i raznih drugih projekata".

U tom smislu valja svakako istaknuti i ponovni dolazak trubača Charlesa Tollivera koji je prošle godine bio oduševljen nastupom s Jazz orkestrom HRT-a. "Za11. travnja istom je orkestru pripremio nove, nikad izvođene partiture", kaže Davor. "Na programu će biti glazba s kultnog albuma 'Africa/Brass' Johna Coltranea, s početka šezdesetih. Orkestracije su napisali Eric Dolphy i McCoy Tyner, ali partiture su izgorjele u požaru koji je zahvatio Dolphyjevu roditeljsku kuću. Tolliver je transkribirao tu glazbu i pripremio ta djela za izvođenje upravo za big bend HRT-a!"

Od sedamdesetih godina kad je kao mladi jazz ovisnik autostopom ili inter-railom obilazio festivale od Helsinkija do San Sebastiana, hranio se maminim kolačima iz ruksaka i spavao po grmlju, danas je Davor renomirani promotor jazza čiji tekstove o hrvatskoj jazz sceni naručuje i Oxford University Press za svoj novi glazbeni leksikon. Može li uopće kritičar bolje ispuniti svoj san od toga da sam počne kreirati scenu o kojoj piše već gotovo tri desetljeća.

Ciklus Jazz.hr sezona 2013/2014

20. 9. 2013. Francesco Cafiso & Mauro Schiavone

20. 11. 2013. Ernie Watts Quartet

Saksofonist, stalni član benda Charlie Haden Quartet West dolazi kao vođa svoje grupe, širokih glazbenih interesa, dobitnik dva Grammyja.

17. 1. 2014. Black Coffee

Proslava 20. godina postojanja hrvatskog benda osnovanog u Splitu (Renato Švorinić, Jadran Dučić Čićo, Ivan Ivić) i gosti.

20. 2. 2014. John Hollenbeck Large Ensemble

Bubnjar, skladatelj i aranžer ponikao na eksperimentalnoj sceni New Yorka, dolazi s devetnaest glazbenika.

22. 5. 2014. Geri Allen

Solo koncert američke pijanistice koja je bila ravnopravna članica trija Charlieja Hadena, koja se ozbiljno zanima za suvremena glazbena kretanja.

Festival Jazz.hr/jesen 21.-24. listopada

21.10. Lee Konitz i Dan Tepfer duo

22.10. Aruan Ortiz Quartet

23.10. Vijay Iyer Trio

24.10. Goran Končar & Darko Jurković Quartet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:32