SLUČAJNI SUSRET

DIREKTOR ALTAMIRE ODUŠEVLJEN HRVATSKIM 'ŠAPTAČEM TORRESU' “Zlatko Josip Grgić veliki je talent, po njegovoj slavnoj gitari izrađivat ćemo replike”

 Damir Krajac / CROPIX
Ng je u Zagrebu bio na Festivalu gitare, a Zlatka je upoznao u lobiju hotela. Tako je sve počelo...

Slučajni je susret Matthewa Nga na Festivalu gitare u Zagrebu zadržao nekoliko dana više nego što je planirao.

Nakon što je upoznao mladoga hrvatskog gitarista Zlatka Josipa Grgića, odlučio je surađivati s njime, prvo zato što jedini na svijetu svira na slavnoj španjolskoj Torres gitari, čiju repliku Ng izrađuje, a onda i da bi mu organizirao turneju na tri svjetska kontinenta - od Kine preko Australije do SAD-a.

- Rodom sam Australac, obrazovao sam se za inženjera, ali glazba je moja prva ljubav. Bavio sam se farmaceutikom, poljoprivredom, radio u prehrambenoj industriji, a sada sam i u glazbenom biznisu, kao partner u tvrtki Altamira koja izrađuje gitare - govori Ng koji je na Festival gitare u Zagreb došao zato što je Altamira jedan od sponzora. Tu je i otkrio Grgića.

- Tako je, Altamira podržava nekoliko europskih festivala, uključujući ovaj u Zagrebu, a Zlatka sam upoznao slučajno u predvorju hotela i odmah smo se povezali jer smo veliki ljubitelji gitara koje je izrađivao Antonio Torres - kaže.

Podsjetimo, Jutarnji je o Grgiću (17) nedavno pisao jer je prvi gitarist na svijetu koji je izvan Španjolske zasvirao gitaru “La Invencible” koja se smatra španjolskim nacionalnim blagom. Torres je u svijetu graditelja gitara ekvivalent Stradivariju i njegovim violinama, a Grgićevu je konstruirao 1883. te izradio od ružina drveta. Grgić je za korištenje trebao posebnu dozvolu Vlade, odnosno španjolskog Ministarstva kulture, a dopremaju mu je tajnim letovima uz osiguravatelje koji paze na nju.

- Tvrtka Altamira radi na replici te gitare, a Zlatkov otac nas je odveo u stan da bi nam je pokazao. I tamo smo čuli Zlatka kako svira na njoj te dogovorili veliku turneju - govori Ng.

Pitamo ga što očekuje od Zlatka u budućnosti.

- On svira tradicionalnom tehnikom, kako je i zamišljeno kad je nastala gitara, i već u ranoj mladosti pokazuje veliki senzibilitet i zadivljujuće znanje. Trenutačno radimo na rasporedu za 2020. godinu i koncerte na kojima će Zlatko svirati originalnog Torresa i naše replike. Stoga mi je velika čast što je ovaj slučajni susret na kraju rezultirao novom suradnjom - zaključuje.J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:17