REGIJA U SUZAMA

Dirljiva posveta velikom Balaševiću: Uplakani Zagi, Vučko i Pobednik tuguju s bijelim zečićem

Đorđe Balašević
 Luka Gerlanc/Cropix
Na Balaševićevim koncertima je postojala tradicija da tijekom izvođenja pjesme ‘Neki novi klinci‘, prema njemu dolete plišane igračke

Ogromna tuga razlila se čitavom regijom na vijest o smrti Đorđa Balaševića, a u jednu ju je dirljivu sliku pretočio poznati crtač Midhat Kapetanović.

Na slici tužni i uplakani Zagi, simbol Zagreba, Vučko, simbol Sarajeva i Pobednik, simbol Beograda grle bijelog plišanog zečića. Pored njih su i dvije mandarine.

Poznavatelji lika i djela Đorđa Balaševića odmah će prepoznati o čemu se radi.

Naime, na Balaševićevim koncertima je postojala tradicija da tijekom izvođenja pjesme 'Neki novi klinci', odnosno stiha – 'Kroz maglu treperi devet sveća na torti, tad sam dobio par mandarina i malog, belog zeca', prema njemu dolete plišane igračke, ali i mandarine iz publike.

Balašević se tako uvijek s koncerata vraćao s mnogo malih bijelih zečeva o kojima je rekao:

- Taj 'mali bijeli zec' mi je puno značio u trenucima kad je sve izgledalo jako crno i kad sam se sa svojom publikom nalazio na nekim čudnim mjestima, tajno, kao ljubavnici. Taj 'mali bijeli zec' mi je zamjena za sve oscare, davis kupove, svjetska prvenstva u nogometu i sve ono što nisam osvojio. Oni su kronologija svega što mi se događalo u karijeri – ispričao je Balašević nakon jednog koncerta u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:48