EKSKLUZIVNI INTERVJU

DJ GARTH UOČI GOSTOVANJA U ZAGREBU 'Vinil je originalna umjetnička forma i moj osobni izbor. Nije mi privlačno puštati glazbu s CD-a ili laptopa'

DJ Garth
 PROMO
 

Na 5. rođendan Imogen Recordingsa 8. i 9. studenoga u Super Superu prvi put u Hrvatsku stiže DJ Garth. Majstor housea, techna, cosmic disca, psyche rocka i duba, “bezvremenske glazbe”, kako je sam naziva, jedna je od najvažnijih figura u formiranju underground scene i house zvuka u San Franciscu. Zapravo je porijeklom iz Velike Britanije, a u SAD je otišao početkom '90-ih godina.

- Zaljubio sam se u San Francisco tijekom ljeta 1988. i 1989. godine. Prije no što sam se preselio tamo, pozvao sam i svoje prijatelje Thomasa, Markieja i Alana. Želio sam da skupa oživimo tamošnju scenu. Prošlo je tek nekoliko mjeseci prije no što su se oni doselili za mnom - prisjeća se Garth, koji je s tim svojim prijateljima osnovao kultni Wicked Sound System, koji u početku organizira Full Moon partije s ciljem populariziranja rave kulture, a kasnije iz njega nastaje i izdavačka kuća Greyhound.

- San Francisco ima dugo i šareno nasljedstvo kontrakulturnih scena. To je oduvijek bio najliberalniji grad u Sjevernoj Americi i rodno mjesto pokreta poput The Beatnik Writersa, The Acid Test Hippiesa, Cosmic Disca, Gay Rightsa i drugih. Mislim da je najveći doprinos moje generacije i našeg Wicked Sound Systema bio sudjelovanje u evoluciji acid housea, no na nekoj osobnijoj razini, rekao bih da smo zapravo upoznali Ameriku s britanskom sound system kulturom - kaže nam gospodin Garth.

Prisjeća se njihovog prvog Full Moon partija.

- Bilo je to u veljači 1991. godine. Od tad smo radili zabave na plaži na svaku noć punog mjeseca cijelih šest godina, bez pauze, bez obzira na to je li padala kiša ili sjalo sunce. Bili su to slobodni partiji na kojima nisu vrijedili nikakvi zakoni. Zbog tih smo partija počeli raditi i razne klupske večeri, a kasnije i ići na godišnje turneje po Sjevernoj Americi. Vozili smo se Greyhound busom iz 1947. godine, kojeg smo zvali Heaven - prisjeća se prijevoznog sredstva po kojem je 1998. i dao ime svojoj izdavačkoj kući.

Puno je takvih živopisnih priča u njegovu sjećanju. Među ostalima, tu je i uspomena na jedan od prvih Burning Manova.

- Godine 1995. odvezli smo svoj Turbo Sound System koji je tad koštao oko 15 tisuća dolara na plažu i napravili do tad tehnički najbolji party koji je Burning Man ikad imao. Karta je te godine stajala tek 30 dolara. Nije bilo više od pet tisuća ljudi. Njih oko tri tisuće je cijeli vikend plesalo usred pustinje ispod našeg Wicked bannera. Bilo je čarobno! - priča.

Iako je Wicked Sound System jedno vrijeme pauzirao s radom, još su uvijek aktivni. Za 20. su obljetnicu imali turneju u 13 gradova, koja je kulminirala u Japanu. A svake godine održavaju godišnje partije u San Franciscu, s povremenim izletima u Los Angeles i New York.

- A vratili smo i Wicked Records, preko kojeg izbacujemo i male linije vinila te digitalna izdanja - kaže.

Upravo su vinili jedna od njegovih većih strasti. Uvijek je i isključivo puštao glazbu s tog medija.

- Nikad nisam uspio pronaći privlačnost u puštanju glazbe s CD-a ili laptopa. To je osobni izbor. Ne očekujem da ga i drugi slijede. Ali za mene je to originalna umjetnička forma. Ionako već previše vremena provodim gledajući u ekran računala. Kažu da vinil u posljednje vrijeme doživljava ponovni uspon. Možda će to rezultirati smanjenjem cijena - priča Garth, pa nastavlja:

- Moja 16-godišnja kći misli da su ploče cool. Često je uhvatim kako kopa po policama i gleda umjetničke radove na omotima ploča. Čak sam joj kupio njezinu vlastitu vintage opremu za slušanje ploča, na čemu joj zavide svi prijatelji. Ništa se ne može mjeriti s toplinom zvuka ploče. A vrlo je važan i taj vizualni segment. Ja u svojoj arhivi imam desetke tisuća pjesama i nema šanse da bih se sjetio imena svake. Umjesto da upijam vibru publike koja je ispred mene, u digitalnim bih se medijima izgubio u scrollanju kroz listu pjesama, dok ploče uspijevam pamtiti barem po labelu ili izgledu omota - objašnjava.

Prije devet godina se Garth iz San Francisca preselio u Los Angeles, gdje je, uz glazbenu, paralelno počeo i filmsku karijeru.

PROMO
DJ Garth

- Redatelj Dan Frank me pitao da snimi dokumentarac o mojem DJ životu, no taj projekt ipak nije zaživio. Umjesto toga, ponudio mi je ulogu u filmu 'Speed Dragon'. Rekao sam 'da' i nikad nisam pogledao natrag. U Los Angelesu je more takvih prilika, kojih nema u drugim gradovima. Filmovi, reklame, glazbeni spotovi... Radim i sinkronizacije u animacijama i reklamama te razne naracije. Cijenim šansu za takvu raznolikost - kaže Garth, koji je zadnju filmsku ulogu ostvario u filmu “Los Angeles” Jesseja Dvoraka.

Iznimno se raduje dolasku u Hrvatsku. Već mu je, priča, dugo u radaru - sestra njegova kolege Petea Z-ja udala se za jednog od njegovih najboljih prijatelja i svake se godine vraćaju kod nas.

- Rekli su da se radi o predivnom mjestu. A čuo sam o vašoj zemlji i zbog Love Internationala. Oko 2000. godine sam i na jednom izdanju Greyhounda objavio rad vašeg mladog producenta Augieja. Bile su to odlične pjesme. Zaista se veselim prvom dolasku u Hrvatsku. Otkačimo se i plešimo - poziva Garth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:32