ŠPANJOLSKI TENOR U ZAGREBU

Domingo skinuo Hrvatsku s crne liste. U listopadu će pjevati u Areni

Spanish opera tenor Placido Domingo, performs at the Angel de la Independencia monument in Mexico City, on December 19, 2009. AFP PHOTO / ALFREDO ESTRELLA
 AFP
Jedan od slavne trojice tenora u Zagrebu će pjevati 21. listopada. Gošća će mu biti mlada sopranistica, čije ime još krije i Tony Cetinski

Slavni španjolski tenor Placido Domingo nakon punih osam godina skinuo je Hrvatsku sa svoje “crne liste”. Njegov dugoočekivani “povratnički” koncert najavljen je za 21. listopada u zagrebačkoj Areni.

Svjetski poznati glazbenik odluku o bojkotu Hrvatske nije donio iz hira, nego isključivo zato što Želimir Čabraja i njegova agencija Aplauz nisu poštovali dogovor. Naime, organizatori Domingova posljednjeg koncerta u pulskoj Areni 30. srpnja 2003. godine nisu tenoru u potpunosti isplatili dogovoreni iznos pa je 70-godišnji umjetnik odlučio da će Lijepu našu zaobilaziti u širokom luku. Domingovi predstavnici, švedska tvrtka Viva Art Sweden, pokrenuli su 2003. i sudsku parnicu s ciljem da se njihovu klijentu honorar isplati do kraja. Direktor tvrtke Viva Art Sweden, Lasse Olsson, tada je za Jutarnji list izjavio da su ugovorom bili utvrđeni ritam plaćanja i iznosi, ali je od početka sve kasnilo i iznosi su bili manji od dogovorenih. Šveđanin je također otkrio da je do posljednjeg trenutka održavanje koncerta bilo upitno, ali je slavni tenor odlučio nastupiti zbog poštovanja prema publici koja je platila ulaznice. Organizatori su, tvrde Šveđani, Domingu uplatili samo 55 posto dogovorenog honorara koji je, navodno, iznosio 342 tisuće dolara.

Teški pregovori

Nakon tog neugodnog incidenta Placido je godinama odbijao sve pokušaje da ga se “dovabi” u Hrvatsku, no nakon dugih pregovora to je naposljetku uspjelo ekipi iz agencije Nobilo i Cetinski.

- Za dio uspjeha zaslužan je i doktor Tomislav Flegar koji je bio naš glavni pregovarač. Bili su to baš teški pregovori. Da smo bili u boljoj poziciji, možda bismo mogli sniziti njegov honorar za 20 posto, ali zbog prošlog lošeg iskustva njegov menadžment je tražio velik dio dogovorenog iznosa unaprijed - otkrila je Ivana Nobilo Cetinski, direktorica agencije Nobilo i Cetinski.

Bangkok ili Zagreb

Budući da Domingo u prosjeku održi samo deset nastupa godišnje, kako kaže Ivana, ovaj je put u igri bio izbor između Bangkoka i Zagreba.

- Placido je ipak izabrao Zagreb, a mislim da je mnogo pomogla i činjenica da mu je sljedeći koncert u Londonu. Iako se još radi na programu, nastupit će je mlada sopranistica, čije se ime još drži u strogoj tajnosti, i Tony Cetinski - rekla je Ivana.

Bez posebnih zahtjeva

Što se tiče posebnih zahtjeva slavnoga tenora, istaknula je kako je Domingu najbitnije da su razglas, scena i osvjetljenje vrhunski.

- Klasičari imaju drugačiji mentalni sklop od pop-izvođača i ne brinu se o sitnicama poput toga da je garderoba u istoj boji kao i cvijeće. Placido je jedino htio da ga pri izlasku iz zrakoplovne luke čeka limuzina - otkrila je Nobilo Cetinski i dodala da je u prodaji deset tisuća ulaznica čija se cijena kreće od 370 do 1400 kuna za VIP lože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 12:28