U LISINSKOM

DOSAD NAJRASKOŠNIJI FILHARMONIJSKI BAL Bogat glazbeni program na kojem će se naći neki od najljepših novogodišnjih valcera, arija i polki

 Marko Todorov / CROPIX

Filharmonijski bal tradicionalni je koncert Zagrebačke filharmonije kojim simbolično zaokružujemo kalendarsku godinu na način na koji to najbolje znamo – melodijama plesnog karaktera koje nas tako snažno i prepoznatljivo „uvlače“ u novogodišnju atmosferu.

Ove godine, još raskošniji i bogatiji, Filharmonijski bal obilježit ćemo 30. prosinca 2019. godine s početkom u 20.30 sati u dvorani Lisinski, koja upravo tih dana slavi svoj Dan dvorane u spomen na 28.-30.12. 1973. kada je dvodnevim programom obilježen završetak gradnje i službeno otvaranje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog kao centralnog mjesta koncertnog života u Zagrebu.

Zagrebačkom filharmonijom na ovogodišnjem Balu će ravnati maestro David Danzmayr, sada u funkciji počasnog prvog dirigenta Zagrebačke filharmonije. Maestro Danzmayr rođeni je Austrijanac, odgajan u okruženju glazbenog Salzburga, bečkih novogodišnjih koncerata i austrijske glazbene izvrsnosti, pa je jasno da najbolje zna kako napraviti atmosferu i upriličiti svečanost karakterističnu upravo za novogodišnje koncerte.

Na Filharmonijskom balu očekuje vas bogat glazbeni program na kojem će se naći neki od najljepših novogodišnjih valcera, arija i polki koji vas „vode“ u neki zaboravljeni svijet bečkih dvorova, zlatne glazbene raskoši i prepoznatljivih novogodišnjih melodija vedrog i plesnog karaktera, uključujući nezaobilazne klasike „Na lijepom plavom Dunavu“ i „Radetzky marša“, najprepoznatljivijih kompozicija novogodišnjih koncerata koji kod publike bude snažnu asocijaciju na novogodišnju atmosferu.

Solistički dio na koncertu pripast će sopranistici Lani Kos, Varaždinki s poslovnom adresom na pozornicama diljem svijeta. Od pozornice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na kojoj je debitirala sa samo 17 godina u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“, raskošni glas od tri oktave, ljepota, stav, profesionalni pristup i ustrajan rad na sebi osigurali su joj najprije četverogodišnji angažman u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu, a uslijedili su i pozivi za tumačenje naslovnih uloga u Veroni, Tel Avivu, Ateni, Moskvi, Pekingu…. koje su je prometnule u istinsku opernu divu svjetskog ugleda.

No, filharmonijski „doček prije dočeka“ ne završava zadnjom kompozicijom u dvorani!

Nakon koncerta u Velikoj dvorani, posjetitelje pozivamo na ples i druženje u predvorje gdje će ih uz plesne evergreene i poznate melodije zabavljati Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije kao garancija dobre zabave i neizostavan dio plesne atmosfere Filharmonijskog bala!

Svečani bal i nesvakidašnji koncert poput ovoga zahtjeva i prigodni dress code. Stoga dame i gospodo, obucite svoje najljepše večernje haljine i najelegantnija crna odijela i priuštite si posebnu prednovogodišnju večer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:07