PRIČA JE GOTOVA

Doznajemo: Menart prekida suradnju s Tram 11, njihov kontroverzni album povlače iz prodaje

Nenad Simun (Target) i Srđan Ćuk (General Woo), dvojac iz Tram 11

 Boris Kovacev/Cropix
Kritičari pišu da je album "Jedan i Jedan" koktel homofobije i mizoginije i šovinističke srbofobije

Još od subote na službenom web-shopu Menarta nema nedavno objavljenog albuma "Jedan i jedan" Tram 11, no razlog ne leži u tome što je taj nosač zvuka rasprodan. Iako iz tog izdavača još nije službeno potvrđeno, priča je, navodno, gotova - u Menartu su odlučili prekinuti suradnju sa zagrebačkim reperskim dvojcem nakon mnoštva negativnih reakcija u javnosti zbog sadržaja nekih od 19 pjesama na albumu.

Očekivanja su bila velika od albuma "Jedan i jedan", s obzirom na to da su Tram 11 imali pauzu od čak 22 godine, i s obzirom na to se radi o Targetu i Generalu Woou, ljudima koji su među utemeljiteljima rap i hip-hop scene u Hrvatskoj. Prve reakcije i prve ocjene bile su jako dobre, dvojac je davao intervjue i gostovao na televizijama.

- Pričamo o društvenim nesuglasicama, razgolićujemo političku scenu i sve njene aktere i poltrone, upozoravamo na mnoge bolesti društva i pojedinaca, razotkrivamo lažne vođe, lažne mesije i jednoumlje medijske pa i kulturne scene - rekao je General Woo na dan izlaska albuma - o kvartovskim preživljavanjima, reperskoj bahatosti i očuvanju hip hop kulture, ljubavnim nedoumicama, izazovima društvenih mreža, a i o ne svijetloj budućnosti u kojoj smo zapleli.

No, nakon početnog oduševljenja, očigledno nakon temeljitog drugog i trećeg preslušavanja, uslijedilo je razočaranje kod mnogih fanova zbog vrijeđanja svih i svakoga u stihovima u kojima se spominju i Jasenovac, i nevladine organizacije, pederi, bipsić, i ćirilica i Tito i aktualni političari... Netko je od kritičara netko napisao da se radi o "koktelu homofobije i mizoginije, šovinističke jugofobije i srbofobije", a bilo je i reakcija tipa da se album "Jedan i jedan" nije trebao ni dogoditi.

Nakon što je Jutarnji list prvi objavio da diskografska kuća Menart prekida suradnju s Tram 11 zbog mnoštva negativnih reakcija na nedavno objavljeni album "Jedan i jedan", o svemu se službenim priopćenjem oglasio i Menart.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Diskografska kuća Menart raskida ugovor s grupom Tram 11. Nedavno objavljeni album "Jedan i jedan", odlučili smo povući i iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa. Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. Menart nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje već slobodu govora i različitosti.Album "Jedan i jedan", objavili smo prvenstveno zbog uspješne dvadesetogodišnje suradnje s Tram 11 te golemog interesa publike koji se pokazao najavom izlaska albuma "Jedan i jedan". Menart posluje 25 godina i ponosni smo što je u našem katalogu široka lepeza glazbenika koji djeluju u svim glazbenim žanrovima", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 04:34