KRAJ SEZONE U HNK

Dubravka Šeparović Mušović nagrađena za Bizetovu Carmen i Gluckova Orfeja

Dubravka Šeparović Mušović
 Nera Šimić/CROPIX
Svečanim koncertom i dodjelom nagrada završena je 30. lipnja sezona HNK u Zagrebu

Svečanim koncertom i dodjelom nagrada završena je 30. lipnja sezona Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. "Bolesna" godina, kako ju je najtočnije opisao ravnatelj baleta Leonard Jakovina. Bolesna za sve, pa tako i kazališta od kojih je najveći dio morao zatvoriti vrata.

No ne i naše matično nacionalno kazalište koje je poput rijetkih u svjetskim razmjerima uspjelo održati balans između pandemije, scenskoga života i publike, a upravo se njoj u emotivnom proslovu intendantica Dubravka Vrgoč posebno zahvalila na podršci i vjernosti. Zahvala je išla i hrabrim umjetnicima, a najbolji među njima dobili su od stručnih žirija i tradicionalna priznanja.

Za postignuća u drami nagradu Mila Dimitrijević dobili su Ksenija Marinković za Madeleine Petrovnu u Krležinoj drami "U agoniji" i Dragan Despot za lik Nakate u "Kafki na žalu" Haruki Murakamija; u operi je priznanje Marjana Radev dobila Dubravka Šeparović Mušović za Bizetovu Carmen i Gluckova Orfeja, dok je Luciano Batinić primio nagradu Vladimir Ruždjak za uloge Don Basilia u Rossinijevu "Seviljskom brijaču" i Raimonda u Donizettijevoj "Luciji di Lammermoor". Balet koji je nemogućnošću igranja u sezoni bio najviše zakinut, uspio je iznjedriti jednu premijeru "Ponos i predrasude" te su za likove Elizabeth Bennet i Charlesa Bingleya nagrade Ana Roje i Oskar Harmoš zaslužili Natalija Kosovac i Balint Rauscher.

Turbulentna sezona

U programu svečanoga koncerta, koji je vodio u svakom smislu ljekoviti dirigent Aleksandar Kalajdžić, sudjelovali su uz orkestar i zbor brojni operni i dramski umjetnici; osim opernih laureata sjajili su glasovi Ivane Lazar, Lane Kos i Ljubomira Puškarića te istančane interpretacije Alme Prica, Ivane Boban, Ivana Colarića i dr. Šteta da u pozadini nije bio prikazan bar jedan baletni video ulomak.

Ova za naše nacionalno kazalište poprilično dramatična i turbulentna sezona, i ne samo zbog pandemije, uspješno je okončana, čemu je pridonio i Ljetni festival u kojem su svi dobili šansu, čak i mladi pjevači, generacija za budućnost.

Zdrava jezgra

Dramski i baletni ansambli pokazali su se čvrstom okosnicom, opera je dobila vrhunske umjetnike u poziciji novog ravnatelja Giorgia Suriana i A. Kalajdžića kao dirigenta savjetnika, publika je ostala privržena, a i budžet teatra, koliko znamo, dobro stoji!

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu uspjelo je sačuvati svoju zdravu jezgru. Nova je sezona najavljena i nema nikakvog razloga da se ona ne zadrži!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:35