MOZARTOVA VELIKA MISA U C-MOLU

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Koncert u crkvi Male braće pokazao je najbolje hrvatske vokalne soliste

 press
 

Brojni će domaći umjetnici sudjelovati u glazbenom dijelu 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Pogled na cjelokupni program ponekad stvara dojam da se u nekim slučajevima izborom imena i skladbi želio popuniti prazni noćni termin.

To, ipak, ne dovodi u pitanje kvalitetu odabira i izvedbe, nego koncepcije.

Koncert održan u srijedu, 25. srpnja, u crkvi Male braće pokazao je najbolje hrvatske vokalne soliste, a, moglo bi se reći, i jedan od najboljih hrvatskih zborova te orkestar s kojim zbilja treba računati.

Izniman doživljaj

Izvedbu Velike mise u c-molu W. A. Mozarta ostvarile su domaće glazbene snage - Dubrovački simfonijski orkestar, Oratorijski zbor crkve Sv. Marka iz Zagreba, sopranistice Ivana Lazar i Marija Kuhar Šoša, tenor Krešimir Špicer i bariton Leon Košavić - te ruski dirigent Maxim Emelyanychev.

press
Maxim Emelyanychev

Izrazito zahtjevnu partituru nije lako iznijeti ni u povoljnijim uvjetima, a pogotovo u sparnoj noći. U crkvi koja je bila toliko puna da je dio publike koncert slušao na nogama svjedočili smo, međutim, iznimnom umjetničkom doživljaju.

Sretna kombinacija

Sretno odabrana kombinacija izvođača gotovo u jednom dahu nizala je duboko proživljene dijelove Mise koji su publiku ostavljali bez daha. Suptilno, moćno, profinjeno i nadasve do najmanjeg detalja izrađeno prožimanje odličnih solista, začudnog Zbora i svima njima ravnopravnog Orkestra pod neprikosnovenim ravnanjem tridesetogodišnjeg dirigenta, ostavilo je publiku potresenom i začaranom.

Stoga zapamtimo ova imena i nadajmo se da ćemo ih baš u ovoj kombinaciji još koji put imati prilike čuti.

press
Maxim Emelyanychev, Krešimir Špicer, Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar i Leon Košavić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:42