StoryEditor
ŠEF DIRIGENT MARC TARDUE

DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR Repertoar nove koncertne sezone vrvi vrhunskim festivalima i zvučnim imenima

Marc Tardue
 Tonci Plazibat / CROPIX

Kao uvertiru u sezonu 2019., Dubrovački simfonijski orkestar, koji zahvaljujući tradiciji dugoj više od 90 godina te prvorazrednim, ali i aktualno 'osvježenim' programima uživa status jednog od barda hrvatske klasične glazbe te je godinama nagrađivan respektabilnim priznanjima iz redova struke i praćen vjernom i sve brojnijom publikom, već na početku godine 'raširio je' lepezu zanimljivih projekata, pa je brojnim edukativnim koncertima obogatio živote djece i mladih, uspješno održao sedmi međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja Lovro von Matačić koji je odskočna daska mladim dirigentima u usponu, kao i uveselio najmlađe opetovanim izvedbama popularne simfonijske bajke Petar i vuk Sergeja Prokofjeva.

 

Što će Dubrovački simfonijski orkestar servirati na bogatom 'pladnju' nove koncertne sezone? Raskošan glazbeni meni DSO-a za 2019. koji će zadovoljiti apetite i najzahtjevnije publike, na konferenciji za medije u Dubrovniku najavili su ravnatelj DSO-a Damir Milat, Matija Novaković u ime umjetničkog vijeća DSO-a te šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, maestro Marc Tardue, iza kojeg su vodstva velikih europskih orkestara te više svjetskih i nacionalnih premijera.

 

Kao i dosad DSO će slijediti utabane staze vrhunske kvalitete, koja donosi delicije jedinstvenih glazbenih ciklusa i festivala s naglaskom na svestran i uzbudljiv repertoar koji čini trolist komornog, simfonijskog i opernog, a proteže se od baroka pa sve do suvremene glazbe. Posebna poslastica koja u režiji DSO-a nikada ne izostaje zvučna su i profesionalno etablirana imena europske i svjetske elite iz niše klasične glazbe, što je uistinu sjajna prilika za domicilnu publiku da ih sluša uživo te uživa u izvedbenim majstorijama, i to u tako čarobnim ambijentima na otvorenom jednog od najljepših hrvatskih gradova.

 

Travanj i svibanj rezervirani su za ciklus Dubrovačko glazbeno proljeće s čak jedanaest koncerata u nizu, uglavnom posvećenih velikom Mozartu, a opojne glazbene mirise donose vrhunska pijanistica Jasminka Stančul, koncert majstorica DSO-a Đana Kahriman, kao prvi Hrvat prestižnom nagradom Vaclav Huml ovjenčan violinist Luka Ljubas te kineska violinistička perjanica Dan Zhu. Program će 'rascvjetati' i nastup intrigantnog crnogorskog dvojca MarGo u 'posadi' Goran Perišić i Marko Simović, a klince i klinceze očekuje simfonijska bajka Petar i Vuk Sergeja Prokofjeva.

 

Lipanj već treću godinu prolazi u znaku baroka i osebujnog violinista i kontratenora Dmitrija Sinkovskog, kojem se pridružuju svjetski poznati lutnjist Luca Pianca, majstor viole da gamba Vittorio Ghielmi te naš maestro Tomislav Fačini, i to u ciklusu barokne glazbe Orlando Furioso. Svjetski dan glazbe DSO će obilježiti 'programskom čestitkom' ispred crkve sv. Vlaha s priznatim dirigentom Noormanom Widjajom te svestranim umjetnikom Matejem Meštrovićem.

 

Sopranistice Katarzyna Holysz i Nikolina Pinko, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenori Paulo Ferreira i Domagoj Dorotić, bariton Evgeny Dmitriev, violinistica Đana Kahriman i pijanistica Stefani Grbić solisti su na 12. Međunarodnom festivalu opernih arija Tino Pattiera, a premijeru će, kao pravo programsko osvježenje, koncem kolovoza doživjeti Orlando Piano Week, platforma za mlade glazbenike koja okuplja kvartet fantastičnih pijanista obasipanih kritičarskim lovorikama i prvim mjestima na svim važnijim, recentnijim natjecanjima, a čine ga Andrew Tyson, Steven Lin, Evan Shinners i Evgeni Bozhanov.

 

Međunarodni glazbeni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto' već sedmu godinu zaredom obogatit će kulturni rujan. Koncertima 'pod vedrim nebom' ravnat će maestri Marc Tardue, Christoph Campestrini, Nicholas Milton i Christoph Koenig, a kao solisti dubrovačkoj će se publici predstaviti glazbena imena koja imaju posebno mjesto na 'svjetskoj mapi' klasične glazbe, prije svega violinisti Emmanuel Tjeknavorian i Aleksey Semenenko, pijanistice Jasminka Stančul i Inna Firsova, gitarist Petrit Çeku te gudački kvartet Symphony4Vienna koji čine članovi poznatog Bečkog simfonijskog orkestra. Poseban gost bit će i Simfonijski orkestar susjedne Crne Gore, a DSO-u će se na sceni pridružiti i renomirani švedski zbor 'Romeo i Julija'.

 

Program festivala Stradun Classic, čije je lanjsko 'vatreno krštenje' pobudilo golemo zanimanje poklonika klasične glazbe s pedigreom, i ove godine okuplja samo ponajbolje komorne glazbenike iz cijele Europe. S nama su tako u listopadu domaća klarinetistica sa svjetskom karijerom i adresom Marija Pavlović, kao i prva violina renomiranog Artemis kvarteta Vineta Sareika te prva violina Brodsky kvarteta Daniel Rowland. 'Zvjezdanu reprezentaciju' Stradun Classica upotpunjuju ništa manje cijenjeni i nagrađivani solo fagot Rotterdamske filharmonije Pieter Nuytten, čelistica Monika Leskovar, hornisti Radovan Vlatković i Boštjan Lipovšek, pijanistica Martina Filjak, naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić, oboist Tom Owen te kontrabasist Zoran Marković. Pratit će ih solisti DSO-a, a dirigentsku palicu preuzet će suvereni Marc Tardue te singapurski maestro nominiran za prestižnog Grammyja Darrell Ang.

 

Ciklus Jesenji glazbeni moskar obilježit će drugu polovinu listopada, a u posljednjem dijelu godine, DSO kao i uvijek, priređuje niz prigodnih, blagdanskih koncerata.

 

Cijeli program objavljen je na web-stranici DSO-a www.dso.hr, na kojoj postoji i mogućnost online kupnje ulaznica, dok građani Dubrovnika uz mogućnost kupnje godišnje pretplatne karte, imaju i niz pogodnosti pri kupnji pojedinačne ulaznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 20:14