VELIKO FINALE

DUBROVNIK U POZNO LJETO Tri hrvatske glazbenice koje su ostvarile zavidne međunarodne karijere

pijanistica Martina Filjak
 Romano Grozich / press
 

Drugi dio međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto započeo je omiljenim gostom dubrovačke publike, ruskim virtuozom Dmitrijem Sinkovskim. U svojim mnogobrojnim glazbenim nastupima Sinkovsky efektno odražava jednu od glavnih ideja baroknog razdoblja: korištenje instrumenta kao da je glas pjevača i korištenje glasa kao instrumenta.

Ipak, naglasak ovogodišnjeg festivalskog izdanja je na proslavljenim hrvatskim glazbenicama koje su ostvarile uspješne međunarodne karijere. U četvrtak, 13. rujna u sklopu ciklusa Stradun Classic nastupit će neke od najboljih i u inozemstvu najtraženijih hrvatskih glazbenica: klarinetistica Marija Pavlović, pijanistica Martina Filjak koja je prošli petak očarala Dvor izvedbom Gershwinove 'Rapsodije u plavom' i čelistica Monika Leskovar. Riječ je o redom nagrađivanim umjetnicama iza kojih su vodeće svjetske pozornice i nastupi s renomiranim svjetskim orkestrima.

Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Martina Filjak

Dubrovačka publika će ih imati priliku čuti u Beethovenovom Triju u B duru ('Gassenhauer trio') i Brahmsovom Triju u a molu.

Ewelina Polanda / Stradun Classic
Marija Pavlović

Čelistica Monika Leskovar još je kao djevojčica očaravala svojim talentom. Danas oduševljava svojom virtuoznošću i tehnikom kojom je postigla svjetske uspjehe – iza nje su koncerti s velikim svjetskim orkestrima i dirigentima poput Zubina Mehte, ali i Dubrovniku se često vraća.

Zeljko Sop / HANZA MEDIA
Monika Leskovar

U petak, 14. rujna nastupit će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Tomislava Fačinija u Koncertu za violončelo, gudače i čembalo u A duru Carla Philippa Emanuela Bacha, a orkestar će također izvesti i Sorkočevićevu Simfoniju br. 1 te Haydnovu Simfoniju br. 6 u D duru 'Jutro'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:09