BOGAT PROGRAM

Dunja Vejzović kao dirigentica i još 13 koncerata na Sceni Amadeo, od Matije Dedića do Cinkuša

 Scena Amadeo
Ljetna scenu čiji se klupski karakter i intimno ozračje poistovjećuju s određenim zagrebačkim lokalitetima

Kraj ljeta u Zagrebu ove godine donosi pregršt glazbenih poslastica na ljetnoj Sceni Amadeo, koja već više od dva desetljeća dočekuje i uveseljava svoje goste bogatim i uvijek zanimljivim programom.

"Ušli smo u prilično relaksirajuće razdoblje nakon dvije godine korone i epidemioloških mjera. Publiku smo maltretirali razmicanjem stolaca, razmakom... Unatoč svemu, dolazili su i imali su želju i volju. To je bilo herojstvo. Zato smo im ove godine s izvrsnim programom poželjeli izraziti svoju zahvalnost", rekao nam je Nenad Jandrić, pokretač i idejni vođa zagrebačke Scene Amadeo.

image

Nenad Jandrić

Dragan Matic/Cropix

Scena Amadeo u svojoj 23. sezoni, koja će se odvijati u atriju Galerije Klovićevi dvori, u kolovozu i rujnu zagrebačkoj i inozemnoj publici predstavit će 14 vrhunskih koncerata u izvedbi renomiranih hrvatskih i inozemnih umjetnika. U suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem, Scena Amadeo nastavlja i sa serijom izložbi posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović. Za ovogodišnju, dvanaestu po redu izložbu, izbor je pao na akademskog slikara Domagoja Roginu koji se predstavio izložbom slika "Vrijeme oseke". Izložba je 7. srpnja otvorena u Galeriji ŠIRA u Preradovićevoj ulici.

Klupski karakter scene

"Od skupa raznovrsnih, ali kvalitetom pomno probranih programa, načinili smo ljetnu scenu čiji se klupski karakter i intimno ozračje već poistovjećuju s određenim zagrebačkim lokalitetima. Na sam spomen imena manifestacije svatko tko je barem nekoliko puta posjetio neke od programa na Amadeu može si već točno predočiti o kakvoj je manifestaciji i kulturnoj atmosferi riječ. Ona u sebi nosi poseban duh, a to je nešto s čim se rijetki mogu pohvaliti, na što smo jako ponosni", kaže Jandrić.

Ovogodišnji program otvara Matija Dedić svojim nastupom 17. kolovoza, na dan godišnjice smrti svoga oca, velikog Arsena Dedića, iznimnog prijatelja Scene Amadeo koji je ondje nastupio više od 50 puta. Matija će svirati Arsenove pjesme uz uvodno slovo Gorana Matovića.

image
Scena Amadeo

Slijede nastupi sjajnog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića, na čijem su programu djela Frederica Chopina te tria Jazz Continuo, koji je svoj koncert s glazbom Boška Petrovića posvetio uspomeni na Nenada Jalševca Nenčija, glazbenika i dugogodišnjeg tonca Scene Amadeo. Ove će godine na pozornici nastupiti i Glazbena družina Cinkuši.

Nakon toga publiku očekuje koncert "Najljepše operne arije romantike" u izvedbi polaznika masterclassa operne dive Dunje Vejzović, koja će prvi put u Zagrebu ravnati OMG orkestrom te koncert pod naslovom "Čuvari sna" čudesne Braće Teofilović. Scena će ugostiti i grupu Baden Baden, pionire hrvatskog industrial elektropunka. Kraj kolovoza na Sceni Amadeo obilježit će dva vrhunska koncerta: nastup sjajnog gitarističkog Trija Elogio u sastavu Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić uz gošću Ivanu Kuljerić Bilić na marimbi te recital gitarističkog virtuoza Petrita Çekua, koji će nas povesti na "Putovanje gitare kroz stoljeća".

Album Filipa Šovagovića

Početak rujna pripada "Kadru sekvenci" svestranog glumca, režisera, dramskog pisca i glazbenika Filipa Šovagovića koji će, uz sjajne glazbenike Šimuna Matišića, Fran Krstu Šercara, Maria Bočića i Fadila Abdulova, publici predstaviti svoj album prvijenac. Slijedi "Autorska večer" poznatog skladatelja i udaraljkaša Borne Šercara koji će, uz brojne prijatelje glazbenike, u bogatom programu praizvesti kompoziciju naručenu za Amadeo. Publika će moći uživati i u djelima Riječkog klavirskog trija u sastavu: Krunoslav Marić, violina, Vid Veljak, violončelo i Filip Fak, klavir, koji će izvesti djela A. Dvoraka i A. Piazzolla te popularnih Mariachi los Caballerosa.

image
Scena Amadeo

Već tradicionalno, i ove godine će se pridružiti promociji humanitarne akcije "Korak u život", koja omogućuje nastavak akademskog obrazovanja djeci bez odgovarajuće skrbi po završetku njihova srednjoškolskog školovanja. Bit će to koncert Mateja Meštrovića, bez sumnje jednog od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni, s kojim će nastupiti gosti iznenađenja! Svaki kupac ulaznice za ovaj koncert dobit će na poklon originalnu grafiku poznatog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša.

Postoji li bolji način za napuniti baterije prije novih jesenskih izazova negoli "zvonkom radošću" - glazbom? Stoga, osigurajte na vrijeme svoje ulaznice i uživajte u novom izdanju jednog od najljepših i najdugovječnijih zagrebačkih ljetnih festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:44