'ORDINARY MAN'

DVANAESTI SOLO ALBUM OZZYJA OSBOURNEA Teškometalni obračun Čarobnjaka iz Ozza i Kosca iz Doline smrti

 Getty images
71-godišnji, ali i nevjerojatno mladenački Ozyy Osbourne, uz pomoć prijatelja poput Slasha, Duffa, Chada Smitha, Toma Morella i Eltona Johna ostao je na liniji matičnog benda pa je njegov dvanaesti solo album "Ordinary Man", nakon podjednako uvjerljivog "13" Black Sabbatha, još jedno monolitno izdanje rodonačelnika heavy metala

Stari vic kaže da će smak svijeta preživjeti, a time i Zemlju naslijediti, samo žohari i Keith Richards. Moj, noviji, kaže da će epidemiju koronavirusa najlakše preživjeti Ozzy Osbourne jer davno je zubima, ako je vjerovati mitologiji, kidao glave golubovima i šišmišima pa time vjerojatno stekao imunitet na takve viruse. Bijaše to u ono krasno doba u kojem je nešto značilo kad je Ozzyja crkva proglasila vrhovnim sotonistom i time podjarila karijeru Black Sabbatha čiji je iskaz odražavao i teškometalnu industriju Birminghama. Danas su željezare i čeličane, ne samo Birminghama nego i Velike Britanije, Europe i Amerike uglavnom ruinirana zdanja koje prekrivaju korov i korozija, no heavy metal je i danas tu, a s njime i njegov rodonačelnik i imperator - neuništivi Ozzy Osbourne.

Odavno je trebao biti "mrtav i beo" s ozbirom koliko je posaugao droge i ispio alkohola, no nekim čudom, zahvaljujući i supruzi Sharon koja mu je revitalizirala karijeru, ostao je živ. Nedavno je, ali ne zbog svojih boleština, upokojio Black Sabbath, zatim savladao gripu koja se počela razvijati u težu upalu pluća, a u siječnju ove godine razglasio da boluje od Parkinsona. Naslućivalo se to i prema njegovom govoru i kretnjama u zabavnim dokumentarcima o povijesti koje je snimao sa sinom Jackom, a možda već i u serijalu The Osbournes. U tom revolucionarnom reality-showu Ozzyjeva familija nije krila disfunkcionalnost unatoč kojoj se ukazala simpatičnom, povezanom i funkcionalnijom od mnogih običnih obitelji.

Sve to vrijedi i za Ozzyja kao pjevača. U govoru šteka kao pokvareni šmajser, a kreće se poput nenauljenog Limenka iz Čarobnjaka iz Oza, ali kad zapjeva jasno je da mu je i danas teško naći premca u carstvu heavy metala. Unatoč poznoj dobi zvuči nevjerojatno mladenački, a njegova za bubnjiće parajuća frekvencija glasa toliko je neponovljiva da ju je nemoguće kopirati. Unatoč tome, dobar dio pjevača heavy metala ispravno se usuglašavao prema njoj, ali mnogi, nažalost, i spram one Ronnieja Jamesa Dia koji nikada nije dostojno zamijenio Ozzyja u Black Sabbathu ili Iana Gillana iz Deep Purplea.

Nota bene, bez Black Sabbatha nemoguće je zamisliti i grunge-rock, a Ozzy je svako toliko dokazivao da za njega ima života i van matičnog mu benda. Makabrični "Ordinary Man" već mu je dvanaesti solo album u karijeri, doduše prvi u posljednjih deset godina, a supruga Sharon je od njega stvorila i festivalski brend Ozzfest. Metalcima je bilo pitanje časti i prestiža tko će od njih na njemu nastupiti. Slično je i s postavom koja je odsvirala ovaj hibrid heavy, hard, grunge i stoner-rocka tamnog sjaja.

Ne samo da su mu u emotivnoj naslovnoj baladi gostovali Elton John, a pri kraju albuma megapopularni reperi Travis Scott i Post Malone, dojmljivije u opako brzoj "It's A Raid" nego u vokoderiziranom pop-metalu "Take What You Want", nego su se instrumenata, uz producenta Andrewa Watta koji je perfektno obavio posao, uhvatili Duff i Slash iz Gunsa te Chad Smith iz RHCP-a i Tom Morello iz RATM-a. I oni su zaslužni što je "Ordinary Man" efektan album na kojem se zapravo dobrodušni Ozzy, opsjednut hororom i heavy metalom, luđački cereka smrti kojoj je više puta gledao u oči, ali nam i poručuje da svi umiremo sami, da ćemo trunuti na groblju i da nema ni raja ni uskrsnuća. Da je drugačije, zar bismo toliko strepili od jednog virusa? Jedino naslov albuma ne stoji jer Ozzy nije običan čovjek nego čudo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:18