R'N'R/JAZZ INOVATORI

EAST RODEO Talijansko-hrvatski avant rockeri nastupaju u KSET-u u novom sastavu

Bend je nastao 2002. u Padovi kad su braća Alen i Nenad Sinkauz s klavijaturistom Kole Laca komponirali glazbu za eksperimentalno kazalište

ZAGREB – Žedno uho u suradnji sa Zavodom za eksperimentalni zvuk (ZEZ) 29. svibnja u klubu KSET ugostit će hrvatsko-talijanski glazbeno umjetnički kolektiv, avant rock i jazz izričaja - East Rodeo septet.

Van tokova mainstream glazbe i populističkih odgovora na umjetnost, oni već dvanaest godina na relaciji Padova – Zagreb egzistiraju kao jedan od najkreativnjih bendova u ovom dijelu Europe.

Nazubljene ritam sekcije, hipnotički i snažni ritmovi, električni i elektronski zvuk nalik Lynchevoj estetici, vokal između pjevanja i teatra – neki su od glavnih stupova koji drže glazbenu strukturu East Rodeo benda.

Kako ih opisuju u promotivnim materijalima, neobična mjerila balkanske tradicije skrivena su iza eterofonije i nestabilne poliritmije, a moć čistog rock zvuka natječe se s promjenljivom tendencijom za improvizacijom što čini svaki koncert jedinstvenim i neponovljim iskustvom.

Bend je nastao 2002. godine u Padovi kad su braća Alen i Nenad Sinkauz s klavijaturistom Kole Laca komponirali glazbu za eksperimentalnu kazališnu trupu Tam teatromusica.

Iste godine snimaju prvi album Kolo, a u sljedeće četiri godine nastupili su u mnogim kazalištima i klubovima diljem jugoistočne Europe dijeleći pozornicu s mnogim poznatim glazbenicima i umjetnicima svjetskog ranga.

East Rodeo u predstavi Ivane Sajko 'Rose is a rose is a rose is a rose'

Bendu se 2007. godine umjesto Kole Laca pridružuje Alfonso Santimone (live electronics, keys, noise) i mladi bubnjar Federico Scettri - obojica glazbenika s velikim iskustvom u eksperimentalnoj, jazz i improviziranoj glazbi, čime je zvuk benda krenuo u neočekivanom smjeru. Novi kvartet 2008. godine snima album Dear Violence kojeg je miksao renomirani nezavisni talijanski producent Giulio Ragno Favero (ZU, Il Teatro degli Orrori).

Ubrzo 2010. godine East Rodeo snima novi album Morning Cluster na kojem gostuju svjetski priznati glazbenici Marc Ribot, Greg Cohen i Warrem Ellis.

S albuma Morning Cluster: Step Away From The Car - East Rodeo feat. Greg Cohen, Warren Ellis & Ivana Sajko

U novoj avanturi započetoj 2013. godine na rezidenciji Muzičkog Salona Studentskog centra u Zagrebu, kvartet East Rodeo mutirao je u septet u kojem su svirala još tri vrsna glazbenika talijanske avant jazz & rock'n'roll scene. Kvartetu su se pridružili Bittolo Bon, Bigoni i Scardino koji surađuju godinama, dokazujući svoje vještine kroz respektivne bendove -Scardinovog Orange Rooma, Bigonievoh On Dog kao i kroz zajednički projekt Crisco 3.

Rezultat prošlogodišnje suradnje East Rodea i spomenutih vrsnih glazbenika je live izdanje posljednjeg albuma Morning Cluster u izvedbi septeta koje će se uskoro pojaviti u slobodnoj prodaji.

Na koncertu u klubu KSET East Rodeo septet nastupit će u novom sastavu, a izvodit će repertoar albuma Mornig Cluster u novim aranžmanima, obogaćenim novim improviziranim dionicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25