Davor Križić

‘Echoes Of A Dream‘ zvuči kao da ga je do Zagreba naplavio Mississippi... Svakako poslušajte

Davor Križić

 Administrator/
Križić je ‘Insite‘ osmislio kao šetnju kroz svoj unutarnji glazbeni svemir i niz raznolikih jazz pejzaža koje trubom ‘slika‘ dulje od trideset godina

Naš istaknuti trubač Davor Križić, stalni član i solist Jazz orkestra HRT-a, nekoć i Boilers Quarteta, objavio je album na kojem ga pomno prate Matija Dedić, Šimun Matišić, Kruno Levačić, Ivar Roban Križić, Joe Kaplowitz, Saša Nestorović, Janko Novoselić, Elvis Penava, Vojkan Jocić, Luka Žužić i drugi. Neki od pobrojanih su i članovi Jazz Orkestra HRT-a, a svi zajedno tvore "who is who" hrvatskog jazza. Križić je "Insite" osmislio kao šetnju kroz svoj unutarnji glazbeni svemir i niz raznolikih jazz pejzaža koje trubom "slika" dulje od trideset godina. Autorski, uz aranžmane Kaplowitza i Žužića, potpisuje sve skladbe s izuzetkom "African Flower" (Duke Ellington/arr. Silvije Glojnarić), nokturalne balade ugođajem drukčije od ritmičnije izvedbe s dragog mi Ellingtonova albuma "Money Jungle".

image

Hrvatsko društvo skladatelja.
Davor Križić

Srdjan Vrancic/Cropix

Sočan jazz-blues "Echoes Of A Dream" zvuči kao da ga je do Zagreba naplavio Mississippi, "Waltz Through The­ Night" priziva Milesa i Mingusa u suradnjama s većim sastavima, "Insite" je hibrid cool-jazza i cooderovske gitare, "To The Lite" insipirirana Križićevom meditativnom potragom za "višom istinom", a "Believin‘ Conclusion" spiritualna skladba s vedskom Gayatri mantrom koja podsjeća na aspiracije Johna Coltranea, ali i teme Boška Petrovića zbog važne role Šimuna Matišića (vibrafon). Promocija albuma je zakazana je za 13. ožujka u Petom kupeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:40