ISTRAŽIVANJE S EXITA

Epidemiologinja nakon masovnog okupljanja na Exitu: ‘Čini se da nema novih slučajeva korone‘

 PROMO
Ni deset dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu

U Novom Sadu je u protekla dva tjedna provedeno znanstveno istraživanje čiji je cilj procjena utjecaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa covid-19, kao i nivo efikasnosti "Safe Events Serbia" sigurnosnog protokola, koji je striktno primjenjen na Exitu. Istraživanje je organiziralo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod vođenjem šefice istraživačkog tima, epidemiologinje doc. dr. Marije Milić.

- U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tijekom posjeta jednom masovnom događaju, a u situaciji kad se primjenjuju sve preventivne mjere i kad se od svih posjetitelja zahtijeva da su kompletno cijepljeni ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tijekom EXIT festivala provede znanstveno istraživanje i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih znanstvenih saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među sudionicima istraživanja, a detaljnije rezultate očekujemo uskoro - izjavila je doc. dr. Milić.

Ukupno 345 ispitanika je podjeljeno u dvije grupe - cijepljene i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. srpnja, i samo jedna osoba bila je pozitivna, kojoj je naravno onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. srpnja i rezultati su i više nego ohrabrujući - u obje grupe niti jedna osoba nije bila pozitivna na covid-19!

- Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja bili su očekivani. Za konačnu analizu bit će potrebno neko vrijeme, ali već sad se može reći, kako na osnovi istraživanja, tako i na osnovi kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mjesto masovnog zaraživanja virusom - rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Još jedan uvjerljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu te da se dnevno kretanje virusa u vremenu od 8. do 19. srpnja u ovom gradu ne razlikuje u prosjeku od ostatka Srbije. Još jedan pokazatelj da na Exitu nije došlo do masovnog zaražavanja virusom je i preliminaran podatak da je od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porijekla, samo jedan inozemni posjetitelj bio pozitivan na virus.

image
Novi Sad
PROMO

U Europi je dosad provedeno niz istraživanja na manjim događajima i također su sva pokazala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje covida-19. Istraživanje na Exitu je prvo koje je napravljeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina tisuća ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom svijeta.

- Istraživanje s Exita dokazuje da se i tijekom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno sigurno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi cjelokupne glazbene industrije za daleko bolji tretman u europskim i svjetskim državama, nego što je to dosad bio slučaj. Dokazali smo da smo bili optuženi nepravedno i da više ne postoje nikakvi argumenti i opravdanja koja mogu dozvoliti okupljanja na sportskim događajima, u kafićima ili shopping centrima, a ne i na koncertima te festivalima. Pozivam našu cjelokupnu industriju da, kao što smo se mi izborili u Srbiji, udružimo snage i izborimo se za fer tretman naše scene na svjetskom nivou - izjavio je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Mjere ograničenja ulaska na Exit primjenjivane su rigorozno, izvršeno je više od 16.111 provjera posjetitelja s Digitalnim zelenim certifikatom, od kojih je čak 95% njih imunizirano cijepljenjem. Za sve koji nisu imali Digitalni zeleni certifikat organizirano je besplatno testiranje. Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05% testiranih. Njima, naravno, nije bio dozvoljen ulazak na festival, već su brigu o njima preuzeli medicinski radnici. Posjetitelji iz inozemstva su provjeravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u Srbiju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 11:35