STIŽU I U ŠIBENIK

Fanove oduševila nova turneja: ‘U povijesti glazbe postoji vrijeme prije i poslije Sigur Rósa‘

Jón Þór ‘Jónsi‘ Birgisson iz Sigur Rósa

 Marc Mueller/Dpa Picture-alliance Via AFP
Datumi 24. i 25. srpanj rezervirani su za Šibenik, na čijoj će tvrđavi sv. Mihovila islandski velikani odsvirati samostalne koncerte

Jedan od najvećih i najutjecajnijih post rock bendova svih vremena, islandski Sigur Rós, 24. i 25. srpnja odsvirat će dva koncerta na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Šest godina nakon rasprodanog briljantnog nastupa u zagrebačkom Domu sportova, Sigur Rós stižu u Šibenik, na pozornicu koja je proteklih sezona ugostila neka ozbiljno velika glazbena imena. Islandski velikani posvetit će joj čak dva dana velike svjetske turneje, tijekom kojih će fanovi moći vidjeti bend u dva najintimnija nastupa s obzirom na to da će se u prodaji naći svega 1000 ulaznica po danu.

U 2023. grupa je krenula na svoju prvu turneju nakon pet godina, koju prate novi studijski album "Atta", ali i poznato lice u postavi u koju se vratio klavijaturist Kjartan Sveinsson. Nova turneja proći će i u znaku 20. godišnjice prekretničkog albuma "()", jednog od najpoznatijih djela kompletne post/ambijentalne rock scene, za koji je bend dobio i Grammyja. Na koncertima će izvesti barem šest pjesama s tog izdanja, uključujući i moćnu "Untitled #8", kojom već godinama završavaju setove.

Dva posebna datuma, 24. i 25. srpanj, rezervirana su za Šibenik, na čijoj će tvrđavi sv. Mihovila islandski velikani odsvirati samostalne koncerte, tako rijetke na turneji. Bend u Šibenik stiže nakon trijumfalnih nastupa na ogromnim festivalima kao što su Rock Werchter, Mad Cool, Meltdown i Roma Summer fest, čiji su nastup fanovi opisali riječima: "U povijesti glazbe postoji vrijeme prije i poslije Sigur Rósa. Vjerojatno najbolji koncert u mom životu".

Usporedno s turnejom, Sigur Rós objavili su novi studijski album nazvan "Atta". Novih deset pjesama bend je objavio za BMG, a vinilno izdanje albuma bit će dostupno od 1. rujna. Želeći, kako kažu, da glazba na novom albumu bude uz minimalne bubnjeve kako bi bila raspršena, prekrasna i plutajuća, dozvolili su si da idu daleko s aranžmanima. Bend je na albumu surađivao s London Contemporary Orchestra kojim dirigira Robert Ames, kao i islandskim suradnicima Brassgat í bala, dok je Paul Corley - uz bend - koproducent i zadužen za miks albuma. Prvi je to album otkako se multiinstrumentalist Kjartan "Kjarri" Sveinsson ponovno pridružio bendu.

Ulaznice za koncert 24. srpnja su rasprodane. U ponudi je manje od 15% kapaciteta za koncert 25. srpnja. Cijena karte iznosi 66 eura, a prodajna mjesta su Dirty Old Shop, Rockmark, sva Eventim prodajna mjesta, kao i Eventim online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:13