Dylan se ispričao

Fanovi su mislili da im knjigu potpisuje Bob Dylan, no umjesto njega to je činio stroj: ‘Bila je to pogrešna prosudba‘

Bob Dylan, 2011. godine.

 Torsten Blackwood/Afp
Kako su kupci primali svoje primjerke te dijelili fotografije knjige na internetu, ubrzo su shvatili da su potpisi identični. Pjevač kaže da je imao vrtoglavicu

Američki nobelovac i kultni glazbenik Bob Dylan ispričao se nakon što je otkriveno da knjige nije potpisivao ručno, već se služio strojem, piše The Guardian.

Bila je to "pogrešna prosudba", rekao je Dylan u izjavi o kontroverzi koja je nastala jer je umjetnik posebne primjerke svoje nove knjige potpisivao pomoću stroja, dok ih se reklamiralo kao ručno potpisane.

Knjiga "Filozofija moderne pjesme" (The Philosophy of Modern Song) sadrži, naime, njegov komentar pjesama drugih umjetnika. Objavljena je početkom studenoga te je izdana limitirana edicija od 900 "ručno potpisanih" primjeraka, koji su prodavani po cijeni od 599 dolara. Uza sve primjerke priloženo je i pismo autentičnosti izdavača Simon & Schustera.

Kako su kupci primali svoje primjerke te dijelili fotografije knjige na internetu, ubrzo su shvatili da su potpisi identični.

Dylan je u svojoj izjavi ustvrdio da su svi njegovi potpisi "tijekom godina" bili ručno ispisani, no " 2019. je imao težak slučaj vertiga koji se nastavio i tijekom pandemije".

"Potrebna je ekipa od petero ljudi koja bi mi pomogla da ostvarim ta potpisivanja, a dok je virus divljao nismo mogli pronaći siguran i izvediv način na koji bih izvršio što sam trebao", rekao je.

"Dakle, tijekom pandemije je bilo nemoguće išta potpisivati, a nije pomogla ni vrtoglavica. Kako su se ugovoreni rokovi približavali, predloženo mi je da koristim automatsku olovku. Uvjeravali su me da se takve stvari "stalno" rade u svijetu umjetnosti i književnosti", dodao je Dylan koji smatra da je "korištenje stroja bilo pogrešna prosudba" koju želi "odmah ispraviti".

"Radim na tome sa "Simon & Schusterom i svojim galerijskim partnerima."

Simon & Schuster su se prošlog tjedna ispričali te ponudili povrat novca nezadovoljnim kupcima.

U pitanje su dovedeni i Dylanovi potpisi umjetničkih printova. O tome se očitovao britanski Castle Fine Art, o čemu piše The Guardian.

Automatska olovka koristi se i u političkim krugovima. Primjerice, 2011. godine bivši je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama postao prvi predsjednik te države koji je zakon potpisao automatskom olovkom.

Pomoć tehnike nešto je kontroverznija u umjetničkome svijetu. Pjevačica Sinead O‘Connor prošle je godine priznala upotrebu žiga za potpis vlastitih memoara, a za potpisivanje automatskom olovkom fanovi su optuživali i Dolly Parton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:57