START U ČETVRTAK

Festivala sv. Marka: ‘Zbog koronakrize ćemo ovaj put održati samo tri koncerta‘


Zdravko Šljivac


























 
 Biljana Gaurina/Cropix
Već ovog četvrtka u crkvi sv. Blaža u Primorskoj ulici u Zagrebu, s početkom u 20 sati, nastupa Petrit Çeku

Brojni domaći i inozemni glazbeni velikani, glazbeni ansambli visoke profesionalnosti i kvalitete te moćne melodije u posebnom sakralnom ambijentu već godinama su jamstva uspješnosti Festivala sv. Marka koji se održava 22. godinu za redom unatoč koronakrizi.

Već ovog četvrtka u crkvi sv. Blaža u Primorskoj ulici u Zagrebu, s početkom u 20 sati, nastupa Petrit Çeku, hrvatsko-kosovski gitarist koji svira na akustičnoj gitari američkoga graditelja Rossa Gutmeiera. Među ostalima, izvodit će djela J. S. Bacha i F. Schuberta.

- Petrit Çeku jedan je od najvećih gitarista današnjice. On je zvijezda i znam da ljubitelji klasične gitare to dobro znaju prepoznati. Budući da se u organizaciji festivala držimo protupandemijskih mjera, odnosno iako je slobodan ulaz na sve koncerte, ipak je ograničen broj posjetitelja, Çeku je, zamislite, obećao da će čak dva puta svirati dođe li publika u većem broju nego što je to predviđeno mjerama Stožera - objašnjava dirigent, skladatelj i glazbeni producent Zdravko Šljivac.

Naime, upravo je zbog koronakrize festival koji se obično održava u travnju i svibnju prebačen na srpanj i kolovoz, a zbog trenutačne situacije ukupno će se održati tri koncerta.

Festival sv. Marka uspio je tijekom ovih godina održati i nadograđivati zanimljivost i raznovrsnost programa uz sudjelovanje domaćih i inozemnih umjetnika i ansambala, koji privlače sve veću pozornost publike i javnosti te se tako stavio uz bok relevantnih glazbenih događanja i festivala, ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, nego i na europskoj festivalskoj sceni.

No, ovogodišnje izdanje festivala ima posebno značenje, naime, prvi je ovo festival za koji umjetničku direkciju potpisuje Šljivac.
- Pokojni profesor Vladimir Kranjčević, koji nas je nažalost napustio u žaru priprema za ovaj festival, zamolio me da ga zamijenim na toj poziciji, što mi je svakako velika čast - rekao nam je skladatelj.

Šljivac dodaje: Festival sv. Marka ostao je jedini festival komorne glazbe u Zagrebu. Nakon nastupa Petrita Çeku, slijedi koncert još jednog gitarističkog maga - Vlatka Stefanovskog ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Veliko finale je 31. kolovoza, kad se u crkvi Sv. Antuna Padovanskog treba održati koncert festivalskog orkestra i zbora. Pod ravnanjem dirigenta Filipa Šljivca izvodit će program Mozart - Beethoven uz solističke nastupe sopranistice Magdalene Bačanek i pijanistice Mije Pečnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:40