BOGATA KLASIČARSKA SEZONA

Filharmonijske cikluse otvara veliki Neville Marriner

ZAGREB - Nakon dugog lijenog ljeta, sva tri zagrebačka orkestra ovaj su tjedan opet u pogonu, a prvi nastupaju oni koji su se najmanje odmarali.

Simfonijski orkestar HRT-a večeras u Lisinskom novu sezonu otvara koncertom u čast HAZU pa će akademik, maestro Pavle Dešpalj, biti i dirigent, a njegov će Violinski koncert Orest Shourgot svirati na dragocjenom Kingu iz Akademijinog sefa.

Simfonijskim koncertom ove godine sezonu otvara čak i HNK. Tamo će u subotu dirigirati Will Humburg, a među solistima je i mezzosopranska dika te kuće Dubravka Šeparović Mušović koja pjeva Mahlerovu Pjesmu o zemlji.

Ipak, najveću zvijezdu dovodi Zagrebačka filharmonija čija dva ciklusa u petak i subotu otvara sir Neville Marriner, legendarni dirigent, utemeljitelj ansambla Academy of st. Martin in the Fields. Nakon prvog pokusa bio je odlično raspoložen.

Repriza Mahlerove Prve

- Vidim dosta novih, mladih lica - rekao je maestro koji je i 2009. u Zagrebu otvarao filharmonijsku sezonu, ali u neprikladnoj dvorani Hypo centra. Lisinski je bio zatvoren zbog uklanjanja azbesta. Zato je repriza Mahlerove Prve simfonije s Marrinerom u Lisinskom lijepa gesta i prema dirigentu i prema publici.

Dirigent od kojeg je više gramofonskih ploča i CD-a klasične glazbe snimio jedino Karajan, dobro se osjeća u Zagrebu. Ali, taj 87-godišnji Englez ostavlja dojam čovjeka koji se i inače svuda na svijetu dobro osjeća, a glazbu i orkestre jednostavno - voli. Vjerojatno i zato što u taj svijet nije ušao kao prstom božjim za dirigentski štapić predodređeni Maestro, nego kao muzičar koji je uživao u zadirkivanju dirigenata.

- Jadni Georg Solti i Antal Dorati, što smo im radili. Jedini kojima nismo radili psine bili su Monteux, jer je već bio jako star, i Karajan, s čijeg smo lica smjesta pročitali da nema ni trunke smisla za šalu - vragolasto priča maestro Marriner o vremenu kada je još bio druga violina u Londonskom simfonijskom orkestru.

Maestrove ludorije

Najveću je ludoriju izveo s kolegom i prijateljem Peterom Gibbsom, bivšim ratnim pilotom iz čijeg su dvokrilca jednom vrećama brašna bombardirali autobus u kojem se orkestar vraćao s turneje.

- Za tako nešto danas bismo završili u zatvoru - kaže maestro koji je plemićku titulu ipak zaradio glazbom.

Trodnevna orkestralna eksplozija označit će početak još jedne prilično bogate glazbene sezone, krizi usprkos. Najmanje je štete pretrpio budžet Zagrebačke filharmonije. Od velike je pomoći i na tri godine potpisano generalno sponzorstvo Zagrebačke banke, koja sve izdašnijom potporom klasičnoj glazbi prati dobar primjer svojih gazda iz Unicredita. To se osjeti i na imenima filharmonijskih dirigenata i solista, osobito pijanista, među kojima se ponovo s čak dva koncerta u sezoni ističe Ivo Pogorelić.

Veliki pjevači u Lisinskom

S druge strane, ne znajući već godinama što bi s njom, Grad Zagreb sve manjim budžetom davi Koncertnu direkciju. Ipak, ciklus Svijet glazbe odolijeva, a luksuzna gostovanja nadomješta inventivnošću i drugim projektima. Program ciklusa će tako ove sezone profitirati i od dva velika natjecanja: dirigentskog Matačić i violončelističkog Janigro.

Gradska štednja na kulturi osjeća se i u programima dvorane Lisinski, ali u ciklusu Lisinski subotom ni ove sezone ne nedostaje najava velikih opernih zvijezda poput najtraženijeg basa današnjice Bryna Terfela.

Orijentacija na domaće glazbenike pri tom uopće nije loša pojava. Tako će Monika Leskovar, nakon fantastičnog ljetošnjeg nastupa u Dubrovniku, biti ukras više ciklusa u Zagrebu, a 30. rujna održat će i ekskluzivni recital u palači Gvozdanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:22