BRITANSKA PREMIJERA

Film 'Janje' Nine Violić u listopadu na uglednom BFI London Film Festivalu!

Kratkometražni igrani film “Janje” Nine Violić bit će prikazan na BFI London Film Festivalu u listopadu ove godine.

Projekcija ovog kratkometražnog igranog filma redateljice i glumice Nine Violić, bit će održana u sklopu festivalskog programa “Push the Button”, u čijoj su selekciji odvažni filmovi koji pomiču granice i izvlače gledatelja iz zone ugode.

Film “Janje” vodi nas u svijet Cvite i Megi, dvanaestogodišnjakinja koje stariji školski prijatelj vodi na obećano nezaboravno popodnevno druženje. Običan gradski kvart, sasvim obična zgrada, jednostavan, ali zapušten stan i naizgled bezazleni tinejdžerski odnosi na granici života i smrti, okosnica su ovoga filma, koji je svjetsku premijeru imao u srpnju ove godine, u programu Motovunski kratki, Motovun Film Festivala. U filmu glume Margarita Belan, Cvita Viljac, Dan Kabalin Sirotnjak i Issaka Sawadogo.

Direktor fotografije bio je Vanja Černjul, svjetski priznati snimatelj i odnedavni član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, a scenografiju i kostimografiju filma potpisuje Ana Savić Gecan. Film je nastao u produkcijskoj kući Spiritus Movens, na čelu s producenticama Zdenkom Gold i Vanjom Sremac.

Zagrebačka premijera filma zakazana je za subotu, 7. rujna u Laubi, u sklopu programa Motovun u Zagrebu, koji u metropolu donosi projekcije najboljih filmova ovogodišnjeg Festivala. Nakon zagrebačke premijere, film ove jeseni nastavlja festivalsku karijeru na europskim filmskim festivalima.

Uz režiju, Nina Violić napisala je i scenarij za “Janje”, o kojem ističe: “Htjela sam progovoriti o osobnom fašizmu, o strahu mnogih nas roditelja, što nam djeca odrastaju u okruženju koje često osuđuje toleranciju. Moj film govori o nama samima, našoj djeci, strahovima, ismijavanju i strahu prema svemu onome što ne razumijemo.”

“Janje” je, nakon kratkometražnoj filma “Odvajanje”, koji je premijerno prikazan 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu Kino Pavasaris u Vilniusu, drugi kratkometražni film Nine Violić, a u pripremi je i njen dugometražni prvijenac “Kućna prašina”.

Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Grada Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:56