POLJUBITE BUDUĆNOST

Film o antologijskom poslijeratnom koncertu U2 u Sarajevu, nastupu pred više od 45 000 ljudi u oslobođenom gradu

Poljubite budućnost

 /Promo
Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorit će film Poljubite budućnost u režiji Nenada Čičina-Šaina, čiji scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter.

Film pripovijeda o sarajevskom otporu tijekom opsade grada 1990-ih, prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila glazbu i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Film Poljubite budućnost opisuje iskustva ove izuzetne zajednice, koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti u gradu tijekom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk glazba inspiriraju i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

Bill Carter bio je američki humanitarac koji je živio u Sarajevu, i inspiriran lokalnim otporom, obratio se jednom od najvećih svjetskih bendova, U2, kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju svjetske svijesti o ratnim razaranjima. Bend je pristao, i tijekom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa stanovnicima Sarajeva. Kada su intervjui završili, bend se obvezao nastupiti u gradu nakon rata.

Poljubite budućnost prati priču o tom obećanju i o poslijeratnom koncertu na kojem je U2 nastupio pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu. Taj koncert i danas je kolektivna uspomena za Sarajlije, kao dokaz da nisu samo preživjeli opsadu, nego i da usred strahota proizišlih iz najmračnijih poriva, muzika i umjetnost mogu biti čin pobune i otpora.

U filmu se pojavljuju Bono, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:07