U ZAGREBAČKOJ LAUBI

FLAUTISTI DANI BOŠNJAK I ANA BATINICA UOČI NASTUPA S CANTUS ANSAMBLOM 'Roberto Fabbriciani je jedan od esencijalnih likova glazbe 20. stoljeća'

Ana Batinica i Dani Bošnjak
 Cantus Ansambl Promo
 

Koncertom pod naslovom "Minestrone all'Italiana" nastavlja se ciklus Cantus Ansambla u sezoni 2019./2020. u zagrebačkoj Laubi 16. prosinca. Nakon prvog koncerta sezone "Maple Syrup" u rujnu ove godine, kad su predstavljene suvremene kanadske skladbe, Cantus Ansambl će na novom nastupu predstaviti talijanske suvremene skladbe. Na "Minestrone all'Italiani" flautisti Dani Bošnjak, Ana Batinica i Roberto Fabbriciani pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša izvest će pet kompozicija talijanskih suvremenih skladatelja u kojima će flauta biti predstavljena kao centralni instrument, od solističkih nastupa uz komorni ansambl pa sve do neobične kombinacije tri bas flaute uz live elektroniku.

Uoči koncerta razgovarali smo s Danijem Bošnjakom i Anom Batinicom o njihovoj karijeri, ali i nastupu u Laubi. Na pitanje što je posebno u vezi spomenutog koncerta, Dani Bošnjak ističe da je to - upravo Roberto Fabbricciani.

- On je jedan od esencijalnih likova glazbe 20. stoljeća i jedan od najznačajnijih talijanskih flautista s kojim, srećom, mogu surađivati. On je direktni nasljednik Severina Gazzellonija koji je prvi uopće i počeo sa svom tom glazbom i inicirao nebrojene kompozicije koje su nastale za instrument u tom novom ruhu istražujući same mogućnosti tog instrumenta koje su sad došle do svemirskih dimenzija. Kako bi se reklo, Roberto ima strašno puno kilometara u svemu tome i iznimno sam sretan što je jedan takav program nastao. Neke kompozicije su nove i Roberto je napisao svoj koncert koji će se na zagrebačkom koncertu i praizvesti.

Cantus Ansambl Promo
Dani Bošnjak

Moram izraziti svoje veliko zadovoljstvo što je Berislav Šipuš kao umjetnički voditelj i osoba koja stoji iza odabira programa izrazio želju da se napravi ovakav flautistički koncert. S Robertom sam već surađivao na koncertima Zagrebačkih solista pa čak i nešto solistički. To je jedno prijateljstvo za koje ne mogu reći da je intenzivno, ali mi je važno, a Roberto je nevjerojatno draga osoba i izvrstan kolega - istaknuo je Bošnjak, koji već dugi niz godina surađuje i s Anom Batinicom, a kako je sve krenulo, ispričala nam je sama Ana.

- Budući da u doba moga školovanja u Šibeniku nije bilo profesora flaute za srednju školu, umjesto putovanja u Split, moji roditelji odlučili su se potražiti nekoga od koga bih mogla učiti privatno, a prof. Bošnjak pristao je uzeti me za svoga đaka nakon što me čuo na prvom natjecanju na kojem su flautisti iz Šibenika ikad sudjelovali, barem iz klase moje drage nastavnice Zore Čičin. Druga su to vremena bila! Danas smo Dani i ja kolege u orkestru i nakon dugogodišnjeg muzičkog poznanstva uvijek je veselje svirati s njim - kaže flautistica.

A o pozadini nastupanja s Cantus Ansamblom Dani Bošnjak nam govori:

- Cantus Ansambl je dijete Berislava Šipuša. Još 1999. godine došao je na jedan koncert na kojem sam svirao, prišao mi je i rekao da postoji ideja da se 2001. godine inaugurira komorni ansambl specijaliziran za suvremenu klasičnu glazbu u sklopu festivala Muzički biennale Zagreb. Prepoznao sam kvalitete ideje, pristupio ansamblu već 2001. - od onda smo bili zajedno 'u dobru i u zlu', do prije nekoliko godina kad sam se povukao kako bih ostavio prostora mlađima. Surađivali smo 15-ak godina, prošli pola svijeta, odsvirali više od 500 skladbi...

U isto vrijeme bio sam prva linija Baroknog ansambla koji je specijaliziran za izvođenje barokne glazbe na autentičnim instrumentima toga vremena i Cantus Ansambla. Ansambl je kao obitelj - pregršt energije i poticaja, predstavlja autonomni zasebni život - istaknuo je. Trenutačno je Bošnjak dosta aktivan u vlastitim ansamblima te producira i stvara nove projekte.

- U zadnjih nekoliko godina pokušavam si otvoriti nove prilike i raditi projekte koji me osobno vesele, ali i koji mi predstavljaju izazove. To je i razlog zbog kojeg sam odlučio otići iz nekih ansambala koji su od svoga osnivanja do danas postali institucije hrvatske glazbene i kulturne scene. Stalni sam član Zagrebačke filharmonije i ta pozicija mi daje dovoljno stabilnosti. Član sam i ansambla Harlekin, u kojem se orijentiramo na glazbu Johanna Sebastiana Bacha i s druge strane Oliviera Messiaena. Upravo radimo na jednom velikom projektu koji će biti zapisan i zvukovno i slikovno - kaže Dani Bošnjak.

Ana Batinica otkrila nam je i koji joj je koncert otkad je u Cantus Ansamblu najviše ostao u sjećanju:

- Stalna sam članica Ansambla od prošle sezone, a izdvojila bih dva koncerta, jedan na Svjetskom kongresu saksofonista koji se održao 2018. u Zagrebu, kad smo imali zahtjevan zadatak prilagoditi se velikom broju solista saksofonista s različitim, ali odličnim programom, a drugi je gostovanje na festivalu Osorske glazbene večeri ovoga ljeta kad smo izveli klasik suvremene glazbe i klasične glazbe općenito, 'Pierrot Lunaire' Arnolda Schönberga - istaknula je. Dodaje kako je svirala od Washingtona, New Yorka do Šangaja, a osjećaj na koncertima svaki put je drugačiji. Kaže i kako joj je pred domaćom publikom uvijek drago nastupati.

Cantus Ansambl Promo
Ana Batinica

Koncert u Laubi, u ponedjeljak 16. prosinca, počinje u 20 sati, a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Laube. Uvodni razgovor s umjetnicima počinje u 19:15 sati i moderirat će ga Berislav Šipuš. Koncertom "Minestrone all'Italiana" Cantus Ansambla službeno se za javnost otvara Laubina prodajna izložba Kolektart na kojoj se pomno odabranim umjetnicima u Laubinu prodajnom portfoliu pridružuju tri nova velika imena suvremene umjetničke scene. Tako poslije koncerta, sve do ponoći, možete razgledati radove Miljenka Horvata, Marka Tadića, Igora Eškinje, Đure Sedera, Gordane Bakić, Marije Ujević Galetović, Kristiana Kožula, Alema Korkuta, Duje Jurića i umjetničkog dvojca TARWUK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:48