DRAGAŠ NA INMUSICU

FOTO: Arctic Monkeysi zapalili Otok mladosti

 Marko Todorov/ CROPIX
Arctic Monkeys opravdali su ulogu headlinera na ovogodišnjem InMusicu zahvaljujući hitovima sa prethodna četiri albuma.

Druga večer INmusica započela je nastupima zagrebačkog Mašinka i vojvođanskog Atheist Rapa u maniri punka koji su, logično, slijedili i kalifornijski hardcore pankeri NOFX. Atheist Rap, srodnici i prijatelji Hladnog piva, bili su bitno uvjerljiviji od NOFX-a, žešći, duhovitiji i nabrijaniji od slavnijih kalifornijskih rođaka koji se već godinama švercaju na račun Bad Religiona i drugih pionira američkog hardcore punka.

Nakon lekcije koju su nam očitali Iggy & The Stooges , nemoguće je ufurati se u punk kako ga zamišljaju i sviraju NOFX. Patetično, rekli bismo, a viceve o prdežima ionako nikada nisam shvatio.

Antenat iz Zagreba još je jedan bend čija fuzija reggae, ska i srodnih world music žanrova baca na ono što čini Manu Chao ili ono što su uvjerljivije i smislenije prije tri desetljeća činili Haustor. U ideji, pa čak i glabenički, Antenat je simpatičan pokušaj, ali pod hitno bi trebali promijeniti frontmena koji koliko-toliko funkcionira na engleskom, ali ne i na hrvatskom jeziku.

Nešto slično može se konstatirati i za indie-rock bend Dikta koji pokušava, ali tek povremeno uspijeva igrati ulogu nebitne islandske inačice Coldplaya.

Simpatično, no ne i više od toga, pa moram priznati da sam se prije izlaska Arctic Monkeysa, najvažnijeg britanskog benda osnovanog u 21. stoljeću, koji je svoj nastup pola sata prije ponoći otvorio novom pjesmom “Do I Wanna Know” pa zaplovio burnim vodama psihodeličnog rocka i maticom post-punka, najbolje zabavio uz D Elvis, shlock impersonifikaciju Elvisa Presleyja u režiji Marija Kovača.

Zabavno do bola trbušnih mišića, posebice kad se Mario i njegov bend uhvati Elvisovskih verzija drugih klasika poput “Personal Jesus” Depeche Modea.

Arctic Monkeys opravdali su ulogu headlinera na ovogodišnjem InMusicu zahvaljujući hitovima sa prethodna četiri albuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:54