ZAGREB GUITAR FESTIVAL

FOTO: BRAZILSKI VIRTUOZ S GITAROM OD SEDAM ŽICA ODUŠEVIO ZAGREPČANE 'Oduvijek me fascinirao vaš jezik, volio bih ga učiti i usavršiti'

Yamandu Costa
 Promo
 

U nedjelju je svečanim otvorenjem započeo peti Zagreb Guitar Festival, velika i značajna manifestacija koja će nanovo glavni grad Hrvatske na tjedan dana pretvoriti u europsku prijestolnicu kulture i dobre glazbe.

Festival su u sklopu tematske večeri ‘Gipsy night’ koncertom otvorili Stochelo Rosenberg i Mate Matišić, a u ponedjeljak je Kristalnu dvoranu u hotelu Westin napunio brazilski virtuoz Yamandu Costa, koji svira tradicionalnu brazilsku gitaru sa sedam žica te je po tome jedinstven u svijetu. Za njegov koncert tražila se ulaznica više, a svi redom bili su oduševljeni njegovom izvedbom.

Promo
Yamandu Costa

Promo
Yamandu Costa

- Usudio bih se reći da je Yamandu Costa kralj akustične gitare te da može stati u istu rečenicu s Jimijem Hendrixom koji je neprikosnoveni kralj električne gitare. Ono što je priredio u Westinu zbilja je nadrealno. Izmiješao je pet ili šest ritmova istovremeno, a sve je zvučalo harmonično i fluidno.

Tome treba pridodati i njegovu simpatičnu tehniku sviranja praćenu ritmovima lagane pjesme. Jednostavno je toliko oduševio gotovo četiri stotine ljudi, koliko ih je stalo na koncert, da ga ozbiljno razmišljamo pozvati na Zagreb Guitar Festival i sljedeće godine - rekao je Mak Grgić, umjetnički ravnatelj Zagreb Guitar Festivala.

Promo
Yamandu Costa

Promo
Yamandu Costa

Inače, Costa je počeo ozbiljno studirati gitaru već sa sedam godina u prisustvu oca. Kasnije ga je sviranju podučavao argentinski virtuoz koji je živio u Brazilu Lucio Yanel i upravo je on Costu zainteresirao za flamenco, tango i južnoslavensku narodnu glazbu.

Rodio se u brazilskom gradu Passo, na samoj granici s Argentinom, što je uvjetovalo njegovu umjetničku heterogenost. Do njega su, kaže, uz sambu iz vlastite domovine dopirali ritmovi tanga iz Argentine i flamenca iz Urugvaja.

- Oduvijek me fascinirao vaš jezik, volio bih ga jednog dana učiti i usavršiti. U Brazilu mnogo ljudi zna za Hrvatsku i to najviše zbog vaše talentirane nogometne momčadi. U Brazilu je uvriježeno mišljenje kako je Hrvatska mala, ali ipak važna i srčana zemlja. Mnogo toga je slično između našeg i vašeg načina života. Volimo dobru hranu, volimo muziku, glasni smo, puno se smijemo... - izjavio je Brazilac.

Više informacija o programu festivala pronađite na službenoj web stranici i Facebook stranici festivala, a ulaznice su u online prodaji preko portala eventim.hr.

Promo
Yamandu Costa

Promo
Yamandu Costa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:53