SJAJAN KONCERT

FOTO: KRALJ PANOVE FRULE ODUŠEVIO LISINSKI Nastup glazbenog virtuoza američki ambasador pratio u društvu supruge, Radin i Vujčić u društvu kćeri

 Darko Tomaš / CROPIX
 

Rumunjski glazbeni virtuoz, 'kralj Panove frule' Gheorge Zamfir, nastupio je u srijedu u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na svečanom koncertu povodom rumunjskog predsjedanja Vijećem Europe.

- Umjetnički djelujući šest desetljeća, Gheorge Zamfir ne prestaje oduševljavati publiku diljem svijeta.

Surađivao je s brojnim umjetnicima (Nicholas Licaret, James Last, Lawrence Foster, The British Chamber Orchestra Quartet Oxford, Marcel Cellier, orguljašica Diane Bish, dirigent Seiji Ozawa). Godine 2015. nastupio je sedam puta sa svjetskim virtuozom Andréom Rieuom na pozornici bukureštanskog trga Piaţa Constituţiei pred 84.000 slušatelja. U 2016. godini niže koncerte u Rumunjskoj s glasovitim pijanistom Richardom Claydermanom. Godine 2017. prominentni tenor Andrea Bocelli poziva ga da mu se pridruži na pozornici rumunjskih gradova obuhvaćenih njegovom svjetskom turnejom, a prošle je godine, između ostalog, sa svojim orkestrom nastupio u Cairo Opera House u Egiptu. Gostovao je po cijelom svijetu: Americi, Kanadi, Australiji, Japanu, Južnoafričkoj Republici..., navode u Lisinskom u najavi njegova nastupa.

- Snimio je više od 185 nosača zvuka, što je rekord koji dosad nije oborio ni jedan rumunjski umjetnik, s prodanih oko stotinu milijuna primjeraka po cijelom svijetu. Ima više od 120 zlatnih i platinastih ploča, među kojima su četiri zlatne ploče u Južnoafričkoj Republici, četiri platinaste na Novom Zelandu, četiri zlatne ploče u Australiji i 15 platinastih u Kanadi. Jedini je europski umjetnik s dvije zlatne ploče u Sjedinjenim Američkim Državama! Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja, viteških naslova i predsjedničkih odlikovanja, napominju u Lisinskom.

- Zamfir je sudjelovao i u mnogim projektima filmske glazbe. Ostvario je suradnju s francuskim producentom Yvesom Robertom na filmu The Tall Blond Man with One Black Shoe, čiji je soundtrack postao svjetski hit, te sudjelovao u izvedbama glazbe za filmove među kojima su i Bilo jednom u Americi, Karate Kid, Kill Bill, Ciao Cristina, Jezero i dr., zaključuju u Lisinskom.

FOTOGALERIJA: Kralj Panove frule u Lisinskom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:53