PETO IZDANJE

FOTO: OVOGODIŠNJI ZAGREB GUITAR FESTIVAL OKUPIO REKORDAN BROJ POSJETITELJA Zagreb na tjedan dana postao europska prijestolnica kulture i dobre glazbe

 Zagreb Guitar Festival
 

Peti Zagreb Guitar Festival okupio je više od 5 tisuća posjetitelja i zaljubljenika u kvalitetnu glazbu i klasični umjetnički izričaj i time nanovo potvrdio kako gitara u Hrvatskoj ima svoju publiku, priopćili su organizatori te manifestacije.

Festival je trajao tjedan dana, a koncerti su se održavalli u Mimari i hotelu Westin, a bili su raspoređeni po žanrovina. Naglasak je ove godine bio na južnoameričkim ritmovima poput tanga, sambe i flamenca koji su se izmjenjivali svakog dana trajanja festivala, pa su se tako održale ‘Gipsy night’, ‘Brazilian night’, ‘Flamenco night’, ‘Classical night’ i ‘Eurostrings night’ večeri.

Zagreb Guitar Festival

U sklopu Brazilian nighta nastupio je strastveni gitarist, Yamandu Costa koji svira tradicionalnu brazilsku gitaru sa sedam žica te dinamički u svojem stvaralaštvu miješa brazilsku tradicionalnu glazbu s tangom i flamencom. Publiku je oduševio i nastup braće Assad pred kojima je izvedena kompozicija The Walls koja simbolizira rušenje Berlinskog zida, a kod publike je izazvala stajaće ovacije.

Zagreb Guitar Festival

S ciljem dodatnog populariziranja i približavanja gitare publici, organiziran je i projekt “Gitarom po Hrvatskoj”. Tako je 10 mladih europskih pobjednika gitarističkih natjecanja okupljenih u platformi klasične gitare “Eurostrings” 3. travnja održalo koncerte u Varaždinu, Karlovcu, Križevcima, Osijeku, Mariji Bistrici, Zaprešiću, Novskoj i Velikoj Gorici.

'Ponosni smo i sretni što smo kroz festival pružili priliku za nastupe mladim i nadarenim hrvatskim umjetnicima. Naš festival osmišljen je kao cjelodnevni event prilikom kojeg posjetitelji imaju priliku učiti od najboljih glazbenika i veseliti se na inspirativnim gitarističkim koncertima', rekla je organizatorica Zagreb Guitar Festivala Ružica Gelo Ciglenečki.

Zagreb Guitar Festival

Festival je sufinanciran sredstvima iz europskih fondova. Osim glazbe, tijekom festivala su održane i različite majstorske radionice na temu gitare i kulturnog poduzetništva te načinu osiguravanja sredstava u području kulture, dodaje se u priopćenju organizatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:24