NUIT BLANCHE

FOTO: PRVA BIJELA NOĆ U ZAGREBU Noćna šetnja gradom koji se preobražava u veliku galeriju

 promo foto
Kulturna manifestacija koja se proteklih desetak godina održava u Francuskoj i u gradovima diljem svijeta, u Zagrebu će 26. rujna obilježiti završetak Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj

ZAGREB - Koncerti, ples, izložbe, performansi, svjetlosne i zvučne instalacije, inozemni i domaći suvremeni umjetnici zauzet će 26. rujna zagrebačke javne prostore i u okviru Bijele noći, od 16 sati do 4 sata ujutro, građanima ponuditi besplatan "obilazak grada u ritmu umjetnosti".

Bijela noć (franc. nuit blanche, neprospavana, besana noć) kulturna je manifestacija koja se proteklih desetak godina održava u Francuskoj i u gradovima diljem svijeta, a u Zagrebu će obilježiti završetak Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj i poklapa se s Danom otvorenog trga.

Nakon Pariza koji je 2002. započeo s tim događanjem, a potom i brojnih drugih gradova koji su ga preuzeli, drago mi je što će Zagreb prvi put ugostiti Bijelu noć i što će suvremena umjetnost, street art i digitalna umjetnost zauzeti javne površine i skrivena mjesta, rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz na konferencija za novinare. To će građanima omogućiti doživljaj vlastitoga grada u novom svjetlu, dodala je, istaknuvši kako građane "očekuje nezaboravna večer".

Pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić Bijelu noć naziva "festivalom u festivalu". "Sve ono što smo napravili u proteklih pet mjeseci sada će biti sublimirano na manifestaciji koja će trajati skoro od sumraka do zore", rekla je.

Slinkachu: Fantastično putovanje

Među brojnim događanjima na desetak lokacija, u okviru Bijele noći otvorit će se izložba "Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta", koja predstavlja povijest ulične umjetnosti i radove mnogih istaknutih umjetnika s tog područja, Isaaca Cordala, Zevsa, Slinkachua, Rona Englisha, Shepharda Faireya i druge. Ta je izložba u Parizu privukla više od 100 tisuća posjetitelja.

Rad Isaaca Cordala

Izložbu će otvoriti Etien'ovo djelo Anamorphosis, a publici će biti zanimljive brojne interaktivne, zvučne i svjetlosne instalacije koje će tijekom svoga trajanja prirediti.

Pascale Peyret: Anamorphose

Ivica Buljan, ravnatelj drame zagrebačkog HNK predstavio je program Dana otvorenog trga, manifestacije koja se prošle godine već s uspjehom održala na Trgu maršala Tita, nastojeći publici ponuditi, napomenuo je, sinergiju raznih institucija koje djeluju na tom trgu i usmjeriti je na jedinstven potencijal različitih događaja.

Shephard Fairey: Obama - Hope

Odlična je podudarnost da se ove godine naša manifestacija poklapa s Bijelom noći, a to bi mogao biti i smjer za ubuduće, ustvrdio je Buljan.

Na Trgu će se, među ostalim, održati baletne, operne i dramske izvedbe, Lado će ugostiti svjetlosno zvučnu instalaciju Oliviera Claussa koju će vokalno pratiti. Ispred Muzičke akademije nastupit će Zagrebačka filharmonija, a MUO će prirediti kreativne radionice "Grafika za uspomenu" i vodstvo kroz barokne dvorane Stalnog postava čime će biti najavljena izložba grafika iz Kabineta Luja XIV. koja se otvara 3. listopada.

Diljem grada izložit će se radovi njemačkog umjetnika Jana Vormanna koji će šarenim LEGO kockicama upotpuniti ruševne i oštećene zidove i pukotine zagrebačkih fasada.

Rad njemačkog umjetnika Jana Vormanna

Na Gradecu i u Klovićevim dvorima održavat će se festival Device art, kao dio inicijative Na Gornjem Gradu, koji donosi robotičke performanse, a posjetitelji će u toj noći moći posjetiti i izložbu "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić" u Muzeju suvremene umjetnosti.

Cijeli program Bijele noći pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:02