PREMIJERA U PETAK

FOTO: VERDIJEV TRUBADUR Prva strana opera izvedena u Zagrebu na hrvatskom jeziku, s prijevodom Augusta Šenoe i pod Zajčevom dirigentskom palicom

Generalna proba 'Trubadura' u zagrebačkom HNK
 Mara Bratoš
 

Opera Trubadur Giuseppa Verdija u zagrebačkom HNK prvi put izvedena je 1871. godine pod dirigentskom palicom Ivana pl. Zajca i bila je prva strana opera izvedena u Zagrebu na hrvatskom jeziku, s prijevodom Augusta Šenoe.

Na istom mjestu za nekoliko dana, 22. veljače, priprema se premijerna izvedba pod ravnanjem maestra Marcella Mottadellija i Josipa Šege te u režiji Arnauda Bernarda.

"Uzbuđenje pred premijeru je veliko jer riječ je o iznimnom naslovu u koji se usudila krenuti naša Opera. Trubadur je ono mjesto koje okuplja ne samo publiku nego i cijeli grad. Trudimo se biti ne manje zanimljivi od drugih kazališta i drugih Opera što ova izvedba i dokazuje", izjavila je uoči premijere intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Mara Bratoš
Generalna proba 'Trubadura' u zagrebačkom HNK

Maestro i ravnatelj Opere Marcello Mottadelli nadovezao se kako cijeli ansambl i kreativni tim rade zaista naporno kako bi Trubadur zablistao onako kako publika i očekuje.

Mara Bratoš
Generalna proba 'Trubadura' u zagrebačkom HNK

"Predstava je dinamična i briljantna no neću govoriti previše kako ne bi pokvario doživljaj. No cijeli zbor i svi solisti su fizički spremni. Iz moje perspektive radi se o briljantnoj režiji i sve je odlično postavljeno. Sretan sam što sam ovdje i što Zagreb ima taku divnu publiku", rekao je ravnatelj Mottadelli.

Mara Bratoš
Generalna proba 'Trubadura' u zagrebačkom HNK

Romantična ljubav, smrtna ljubomora i opsesivna želja za osvetom pokretački su dramski elementi Verdijeve opere Trubadur, koja je praizvedbu doživjela 19. siječnja 1853. godine u Rimu. Nastala je na libreto Salvatorea Cammarana, a oblikovana je u četiri čina. Glazba opere odlikuje se prekrasnom ujedno i divljom energijom, spektakularno vođenim vokalnim dionicama koje prenose snažne osjećaje, dok iznimno zamršena priča obiluje vatrenom strašću. Giuseppe Verdi je Trubadurom dosegnuo vrhunac glazbenoga majstorstva i izražajne snage svoga takozvanoga srednjeg razdoblja stvaranja.

Mara Bratoš
Generalna proba 'Trubadura' u zagrebačkom HNK

U predstavi će nastupiti Lucian Petrean, Ljubomir Puškarić, Lana Kos, Sonja Šarić, Adriana Iozzia (studijska uloga), Željka Martić, Josipa Bilić, Renzo Zulian, Francesco Anile, Dubravka Šeparović Mušović, Sofia Ameli Gojić, Luciano Batinić, Siniša Štork, Robert Palić (studijska uloga), Ivo Gamulin, Tvrtko Stipić, Damir Klačar, Antonio Brajković, Robert Palić, Mario Bokun, Damir Klačar, Dušan Gojić, Antun Brzak te zbor i orkestar Opere HNK u Zagrebu.

Premijera Trubadura je 22. veljače, a izvedbe su 25. i 27. veljače te 2., 4. i 6. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:43