PREMIJERA

FOTO, VIDEO: BOMBA ZA ROĐENDAN ANTE PERKOVIĆA Pronađena zadnja, nikad objavljena pjesma koju je snimio neprežaljeni multimedijalni autor

 Dragan Matić / CROPIX
 

Ante Perković bio je novinar, publicist, glazbenik, rock kritičar. Kako je sam govorio, po obrazovanju i struci bio je novinar (najpoznatiji po glazbenoj kritici), objavio je nekoliko knjiga, a zadnjih godina karijere najveće zadovoljstvo mu je pružalo bavljenje glazbom, odnosno "stvaranje vlastite glazbe umjesto pisanja o tuđoj". Ante nas je prerano napustio prije dvije godine, ali je iza sebe, osim glazbene kritike i sjajnih knjiga, ostavio i hrpu sjajne glazbe.

Povodom njegovog rođendana koji se obilježava u subotu 8. lipnja, uža obitelj, prijatelji i Antini fanovi udružili su se da nam ponude svu Antinu glazbenu genijalnost na jednom mjestu. Toj inicijativi pridružile su se diskografske kuće Aquarius Records i Mudri Brk, kako bismo na jednom mjestu dobili sve što je Ante objavio kao član benda Djeca, a kasnije i kao solo izvođač i diskograf (Ćato).

Da ne bi sve ostalo na starijem materijalu, u radionici glazbenog producenta Jure Ferine (Svadbas) je pronađena glazbena - bomba. Naime, upravo tako se zove zadnji singl koji je Ante solo snimio 2015. godine, a koji sada objavljujemo po prvi put, upravo na njegov rođendan:

Pored toga, Aquarius Records je pripremio veliko iznenađenje za sve fanove Djece. Osim što će oba albuma Djece i četiri spota biti digitalno dostupna na svim platformama, u rujnu izlazi i kompilacija na vinilnoj ploči i to prema Antinu predlošku. Naime, njegova supruga ustupila je Antinu kompilaciju stvaralaštva koju je sam složio.

Mudri Brk će uskoro objaviti i linkove svih digitalnih servisa na kojima je uploadana Antina glazba s ciljem što lakšeg pronalaska njegove glazbe.

Na ovaj potez davanja Antine glazbe narodu, osvrnuli su se Ana Opalić iz benda U pol' 9 kod Sabe, glazbeni kritičar Petar Janjatović i glazbeni urednik Branimir Slijepčević Brada.

"Kada netko piše pjesme kao što ih je Ante pisao, radi to iz duboke unutarnje potrebe da kaže i da ga se čuje. Materijal koji je ostavio iza sebe dragocjen je, povezuje nas i imamo potrebu nešto s njim napraviti. Imamo ga potrebu čuti", rekla je Ana Opalić.

"Ovog proljeća sam iz utorka u utorak pasionirano gledao dokumentarni serijal Borderland soundtrack novosadske autorice Brankice Drašković. Serijal nastao inspiriran knjigom "Sedma republika". I ponovo se uvjerio da i dalje ima mnogo pametnih, razumnih, duhovitih, dovitljivih. I emotivnih. A na tom jednom mestu sve nas je na posredan način okupio Ante Perković. Njegova dobrota i blagost i dalje nesmanjeno djeluju", zapisao je Petar Janjatović.

"Nedostaje mi Ante. Nedostaje da ga nazovem i da mi svojom elokventnošću, znanjem i dobrotom objasni zašto "sjedimo na bombi". I da "čujem kako brige odlaze". Želim, zbog nas kojima jako nedostaje, da Sunčica u nekom skrivenom folderu pronađe još koju BOMBU." zaključio je Branimir Slijepčević Brada.

Kratki vodič kroz nekoliko života Ante Perkovića

Hrvoje Kruljac / CMC
Ante Perković

Ante Perković (Zadar 1973. – Zagreb 2017.) diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i završio edukacijski program za trenera novinarstva u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva te Sveučilišta u Beču, Lilleu i Zagrebu.

Bio je multimedijalni autor najšireg zahvata: pisac, novinar, glazbeni kritičar, glazbenik, kantautor, performer, glumac, interpretator, radijski i kazališni umjetnik.

Novinarski život započeo je kao glavni urednik studentskog magazina Puls, objavljivao je zatim u Jutarnjem listu, časopisima Homo volans i Nomad te brojnim internetskim izdanjima(music.vip.hr, teatar.hr, booksa.hr). Jedan je od prvih hrvatskih blogera. Provodio je edukacijske programe za novinare na području nezavisne kulture i neprofitnih medija.

Napisao je autoriziranu biografiju grupe Pipschips&videoclips Dugi vikend u zemlji čudesa (1997.), zbirku glazbenih priča i eseja Slijepi putnik (2001.), knjigu internetskih kolumni/blogova 365 (2001.), autorski kulturno-turistički vodič Volite li Zadar? (2006.), knjigu Sedma republika – pop kultura u YU raspadu (2011.) i Rundek, između - Knjiga o pjesmama (2013.).

Glazbenu karijeru započeo je u sastavu Djeca, s kojim je objavio albume Djeca (2002.) i Stvari (2004.). Od 2006. nastupao je samostalno i u vlastitoj nakladi objavio album Svi me vole dok me ne upoznaju (2007.) i vinil Duplo dno: najveći hitovi (2009.).

Jedan je od producenata antologije uglazbljenog hrvatskog pjesništva Ritam & Rif iz 2010. Pisao je muziku za film ("Dota", r: Petra Zlonoga, 2016. (Oktavijan za eksperimentalni film na DHF 2016), Animafest 2015, službeni trailer festivala, "Tajni agent Gan Flint", igrano-eksperimentalni, r: Boris Greiner, 2013. , "Zagrebačke priče", omnibus, igrani, 2009. (glazba za "Špansko kontinent" Ivana Sikavice)) i kazalište ("Crna knjiga", Montažstroj i ZKM 2016., "A gdje je revolucija, stoko?", Montažstroj 2014, "Mali čovjek želi preko crte", Montažstroj 2014. "Hoerspiel", Radiofonijski teatar/Multimedijalna koliba 2013., @BetaSkroz, SKROZ 2011., "Sutra, sutra", Teatar &TD 2011. , POP SKROZ ili potpuno prihvatljivo, SKROZ 2009/2010.). Kao izvedbeni umjetnik i autor sudjelovao je u projektima kolektiva Montažstroj, kao narator u predstavi Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje).

Na Trećem programu Hrvatskog radija objavio je niz dokumentarnih eseja (Suradnik ciklusa emisija 'Radio Mediteran', 'Audio.doc' i 'Skrivena strana dana' urednice Ljubice Letinić. Među važnijim ostvarenjima iz tog razdoblja može se izdvojiti dokumentarac 'Prije glazbe' (2013), dokumentarna radio-drama 'O čemu šutimo kada šutimo o snovima' (2014), trosatni ciklus povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, dokumentarac 'Novac: apstrakcija“ (2015). Tijekom 2012. i 2013.uređivao i vodio autorsku glazbenu emisiju 'Drugi ponedjeljak' na HR2.)

Svojim darom prepoznavanja onog izvrsnog u glazbi i u ljudima, Sudjelovao je u organizaciji brojnih festivalskih i klupskih programa u Zagrebu i izvan njega (Art&Music festival Pula, AquaLive, Booksa, DORF Vinkovci, Škrabica, AudioKlub, College Radio, Inkubator...)

FOTOGALERIJA: Ante Perković u fotografijama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:56