PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

FOTO, VIDEO: KONCERT PARQUET COURTSA Šarmantni zveket bruklinskih šmokljana

 Mladen Pobi/CROPIX
Parquet Courts u Tvornici kulture ostavili su dojam uzbudljivog mladog sastava, ako ništa drugo onda zbog činjenice da u svijetu danas egzistira relativno malo intrigantnih novih rock bendova

Uoči premijernog nastupa Parquet Courtsa u Zagrebu doznao sam kako je u nepune tri godine taj noviji bruklinški bend u Dublinu prvi put nastupio pred 50, a nedavno treći put pred 2500 ljudi. Zagreb nije Dublin pa su Parquet Courts svoj prvi koncert u Tvornici kulture održali pred tek nešto više od 250 ljudi, no usmena predaja je najbolja reklama pa bi sljedeći put moglo biti krcatije.

U Malom pogonu teško se disalo zbog sparine, ali kad je bend sjajan, ništa ne može pokvariti ugođaj. Mlađima su Parquet Courts vjerojatno zanimljivi jer ranije nisu imali prilike izravno se suočiti s takvim sastavima, dok je starijima, iskusnijima i naslušanijima na koncertu, kao i na albumima “Light Up Gold”, “Sunbathing Animal” i “Content Nausea”, bilo jasno da su se ovi momci iz Brooklyna itekako napojili inspiracije na izvorima koje su prije njih izbušili Velvet Underground, Television, Modern Lovers, Sonic Youth, Pavement i The Strokes, odnosno Wire, The Fall i Buzzcocks.

Koncizna svirka

Realno i nepobitno, Parquet Courts u Tvornici kulture ostavili su dojam uzbudljivog mladog sastava, ako ništa drugo onda zbog činjenice da u svijetu danas egzistira relativno malo intrigantnih novih rock bendova. Usto, vrlo umješno kombiniraju žustrinu proto-punka, eksplozivnost garage-rocka, nekadašnju avangardnost post-punka koja je odavno postala opće mjesto povijesti, ali i sadašnjosti “modernog rocka”, eksperimentalnost no-wavea i noise-rocka, laganu zavaljanost psihodelije i melodioznost pop-punka, ostavljajući i uživo dojam lakoće kombiniranja zaprimljenih utjecaja i vlastite izvođačke kapacitiranosti i autorskih ideja.

Fotogalerija s koncerta

Bili su konkretniji u kraćim i bržim pjesmama, ali ni one nježnije i mekše nisu bile za baciti. Naprotiv, cca 75 minuta koncizne, precizne i našpanane svirke bila je prava mjera za ovaj bend i ono čime nas je u konačnici osvojio. Prštavost gitara s vještim kombiniranjem nazubljenih akorda i elastičnih solaža, poletnost i čvrstina ritam-sekcije te izmjena čak trojice vokalista za mikrofonom osnova su šarmantnog zveketa ovih bruklinških momaka čiji je nastup donekle pobio tezu Kebre iz Obojenog programa koji je nešto ranije iste večeri na književno-glazbenoj tribini u Booksi konstatirao kako su klinci koji danas sviraju rock, ali i razne druge glazbene žanrove, pretežito bezvezni, čak i priglupi.

‘Moderni rock’

Parquet Courts nisu i ne mogu biti revolucionarni kao što su to bili Velveti koncem 60-ih ili Television sredinom 70-ih, odnosno Wire koncem iste dekade i Sonic Youth ranih 80-ih, ali njihov “modern rock” danas ima mnogo smisla, a i teško je u njemu ne uživati, čak i ako ste “nešto slično” već više puta čuli od vremena “novog vala” naovamo. Potpisujem Kebrin stav da su stariji izvođači danas generalno zanimljiviji od mlađih - usput vas upućujem na nove albuma Public Image Ltd., The Sonicsa koji su stariji i od Stonesa, Libertinesa i Blura jer i oni imaju niz dodirnih točaka s Parquet Courts - no zbog izuzetaka poput Parquet Courtsa nisam spreman odreći se mlađih bendova i kantautora. Čak i da je ponuda inozemnih izvođača uživo bila jača, ostajem pri konstataciji da je pravodobni premijerni zagrebački nastup Parquet Courtsa jedan od vrhunaca koncertne 2015. godine.

Obavezno ponoviti pa da kupimo i koju LP ploču Parquet Courtsa jer su ih sve rasprodali na nastupima prije Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:04