NASTUP U PARIZU

Francuska: Nakon polemike, veliki povratak ruske sopranistice Ane Netrebko

Ana Netrebko

 Christoph De Barry/Afp
Dana 30. ožujka "otvoreno je osudila rat protiv Ukrajine", zbog čega su joj otkazani nastupi u Rusiji

Iako je u travnju pjevala u Operi u Monte Carlu, koncert Ane Netrebko u Pariškoj filharmoniji u srijedu obilježava veliki povratak na pozornicu u nekoj zapadnoj prijestolnici, nakon kritika na račun ruske sopranistice zbog rata u Ukrajini.

Ana Netrebko koju smatraju jednim od najvećih lirskih glasova u svijetu, bila je među prvim ruskim umjetnicima u koje se upiralo prstom nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače zbog toga što nisu jasno osudili rat.

Ugledna Metropolitan Opera u New Yorku, gdje je bila zvijezda, skinula ju je s programa na neograničeno vrijeme. Tada je rekla da se privremeno povlači s pozornice.

Dana 30. ožujka "otvoreno je osudila rat protiv Ukrajine", zbog čega su joj otkazani nastupi u Rusiji.

Za ruske umjetnike u domovini poželjno je da pokažu svoje domoljublje ili da šute, a na Zapadu da se javno distanciraju od vojne operacije i od ruskog režima.

Sopranistica nikad nije otvoreno pružila potporu predsjedniku Vladimiru Putinu, ali joj se zamjera zbog toga što se u prosincu 2015. u Sankt Peterburgu slikala sa zastavom proruskih separatista i što je proruskom ukrajinskom vođi Olegu Carevu predala ček na 15.000 eura.

U razgovoru za francuski dnevnik Le Monde u nedjelju opetovala je da "nije kriva ni za što", rekavši da je njezina jedina pogrješka što se nije "više informirala o stanju u Donbasu" te da je "samo htjela pomoći prijateljima u nevolji".

"Zatražili su od mene da se distanciram od Putina. Odgovorila sam da imam rusku putovnicu, da je on još predsjednik i da ne mogu javno izreći te riječi. Dakle, odbila sam", dodala je.

Njezin bivši mentor, dirigent Valerij Gergijev, blizak Kremlju, proglašen je nepoželjnom osobom u zapadnim koncertnim dvoranama.

Koncert Ane Netrebko u Filharmoniji u srijedu odgađan je već triput zbog pandemije, trebao se održati u studenom 2020.

Njezin zadnji nastup u Parizu bio je 2019. u prigodi 350. obljetnice Pariške opere. Na pozornicu te ustanove vraća se u prosincu kada će nastupiti u Verdijevoj operi "Moć sudbine".

Na ljeto se vraća u Italiju, gdje će nastupiti u Areni u Veroni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 15:56