ULAZI U SVIJET FILMA

Gibonni: Moji mladi suradnici genijalni su upravo poput Tima Burtona

Zagreb, 151208.Bozicni koncert T-Mobile-a odrzao se veceras u Hypo centru, Vukovarska ulica.Na slici: Gibonni.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX
Drago mi je što su dečki odabrali baš mene, uživao sam, rekao je Gibonni

ZAGREB - Sve je počelo prije godinu dana kada je Zlatan Stipišić Gibonni, zavaljen u naslonjaču svoje dnevne sobe, u HTV-ovoj emisiji ‘Hrvatska uživo’ vidio kadrove animiranog filma ‘Guliver’.

- Oduševilo me ono što sam vidio! Bio sam uvjeren da se u Hrvatskoj održava neki međunarodni festival animiranog filma, da gledam rad Tima Burtona ili nekog sličnog genija.

Domaći mladi ljudi

Na kraju priloga rečeno je da su film napravili domaći mladi ljudi, a ja sam odmah odlučio kontaktirati ih da pokušam dogovoriti zajedničku suradnju - priča Gibonni, koji je nakon televizijske emisije zapisao imena 30-godišnjeg filmskog animatora Zdenka Bašića i 21-godišnjeg Manuela Šumberca, studenta zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

- Ispostavilo se da sam nešto pogrešno zapisao, pa sam dečke tražio nekoliko dana, ali kada sam ih napokon našao odmah smo dogovorili suradnju, a rezultate ste mogli vidjeti u spotovima za skladbe ‘Žeđam’ i ‘Toleranca’ - prisjeća se Gibonni.

Oktavijan za ‘Gulivera’

Bašić i Šumberac surađivati su počeli 2009. godine upravo na animiranom filmu ‘Guliver’, koji je lani dobio nagradu ‘Oktavijan’ Društva filmskih kritičara za najbolji animirani film na festivalu ‘Dani hrvatskog filma’, a na istom je festivalu osvojio i grand-prix za najbolji film u 2009. godini.

Kvaliteta i izvanserijski talent mladih umjetnika prepoznati su i u inozemstvu, pa su oni zajedno nastavili raditi na knjizi ‘Alisa u zemlji čudesa’ britanske izdavačke kuće Carlton, kao i na njihovom novom projektu, slikovnici ‘Pinokio’ koja će se uskoro pojaviti i na našem tržištu.

Uz to, Bašić i Šumberac za jesen najavljuju i novu bogatu ilustriranu zbirku priča ‘Steampunk Poe’, koju izdaje njujorški nakladnik ‘Running Press’. U četvrtak će pak Zdenko i Manuel, skupa s Gibonnijem u Movieplexu na Kaptolu javnosti predstaviti svoj novi rad: devetominutni animirani film ‘Vesla’, koji su stvarali posljednjih šest mjeseci, a za koji je Gibonni napisao muziku.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:27