GIORA FEIDMAN

Giora Feidman: Bila je to večer optimizma i divne klezmer glazbe

Giora Feidman u nedjelju je nastupio u Lisinskom uz sastav Gitanes Blondes, povodom Tjedna Izraela, te pokazao zašto se tako često ističe kako je on svirač koji govori jezikom duše.

Ovaj iznimno simpatični i karizmatični klarinetist zrači nekom toplinom kojom je zarazio publiku već od prvog izlaska na pozornicu, kada je polaganim korakom prošao kroz dvoranu, svirajući u nježnom pianissimu napjev Hava Nagila.

Beži Jankec

Kako često ističe, Feidman smatra da klezmer glazba što je izvodi, štoviše, cijela klezmer kultura, mogu preživjeti samo ako u sebe uključe glazbu današnjice, napjeve različitih prostora i kultura. Tako su Feidman i Gitanes Blondes, koje predvodi violinist Mario Korunić, rođen u Zagrebu, u program koncerta, uz tradicijske hebrejske napjeve, uključili i napjeve poput Amazing Grace, Nobody Knows the Trouble I’ve Seen, pa čak i Libertango Ástora Piazzolle. Na kraju prvoga dijela koncerta, Feidman i ansambl izveli su i poseban dodatak za zagrebačku publiku - Beži Jankec, pri čemu su se u pjevanju Koruniću pridružili i ostali članovi ansambla, harmonikaš Konstantin Ischenko, gitarist Christoph Peters te kontrabasist Simon Ackermann. Feidman je u više navrata publici slao zagrljaje, a potaknuo ih je da s njim i zapjevaju, i bila je to večer ispunjena optimizmom i pozitivnim nabojem.

Poruka mira

Drugi dio koncerta započeo je i porukom mira, koju Feidman nastoji prenijeti svojom glazbom. “Hodao sam danas Zagrebom, i moram vam reći da se u ovome gradu osjeti mir. Da se živi u miru. U mojoj zemlji to nije tako”, rekao je Feidman, koji je rođen u Argentini, no već više od 55 godina živi u Izraelu. Svoju želju da Židovi i Palestinci pronađu modus zajedničkog suživota izrazio je spajajući njihove himne u jedan zajednički napjev.

Svaki završetak bloka, u kojemu su Feidman i Gitanes Blondes ulančano izvodili nekoliko napjeva, publika je dočekala s glasnim pljeskom, a na kraju koncerta Lisinski je ustao kako bi glazbenike ispratio stojećim ovacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:28